lördag 20 januari 2018

Vecka 4 och rapport vecka 3

En händelserik vecka med bra stämning och flera frågor som fallit på plats.

Veckan inleddes med att Helen Nilsson, Carina Östh  och jag deltog i ett mycket bra möte kring förstudien för arenabygge på Astrid Lindgrens Hembygds initiativ. Vimmerby föreningsallians söker medel för att genomföra en förstudie och kommunen ska givetvis både stötta och följa deras arbete.

I torsdags var det styrgruppsmöte för att få till en långsiktigt hållbar situation för Yxern. Vimmerby och Västerviks kommuner , Tekniska verken och Yxern fiskevårdsområde träffades i Västervik. Vi ska nu gå in i nästa fas för att skapa en långsiktig lösning efter de tre åren som vi har en tillfällig reglering. Mycket bra möte och personalen är taggad för att arbeta vidare med denna viktiga fråga. Jag var enda politikern från Vimmerby kommun eftersom Helen prioriterade ett annat möte. (Med ett privat vård- och omsorgsföretag) .

I onsdags hade vi nomineringsstämma i Gullringen och 43 namn valdes in som kandidater på vår kommunlista. Ett riktigt starkt centerlag med ”bra folk” som vill ta över ledarskapet i kommunen.

KS AU i tisdags blev en lång dag med flera ärenden som M och S har stora problem att komma överens om. C är tydliga och står på en stabil och väl förankrad politik. En av frågorna som M och S tvistar om är byggnationer på Blåsekulle. Nu ska byggföretag bjudas in till ett medborgarmöte för att presentera sina planer i visualiseringar så att det blir tydligt hur eventuell byggnation passar in i befintlig bebyggelse. En annan fråga som diskuteras i majoriteten är försäljningen av Granen och om och hur den ska genomföras.

Gläds med att Centerpartiet i Vimmerby har fått med en flitig debattör i laget. Jacob Käll är aktiv på insändarsidorna och driver landsbygdsfrågorna hårt. Bra jobbat!

Nästa vecka:

Måndag: Möte om mötesplatser i Vimmerby med Jens Stenman som utreder hur mötesplatserna kan utvecklas i kommunen. Gruppmöte inför KF den 29 januari med blott 16 ärenden.
Tisdag: Möte med Vimmerby kommun förvaltning AB som jobbar hårt med att få till en fortsatt bredbandsutbyggnad i kommunen och strukturera fiberfrågorna efter det havererade fiberprojektet. Strategigruppen för C i Vimmerby har sammanträde på kvällen.
Torsdag: Möte med Kommuninvest i Växjö. Tomas Peterson och jag företräder Vimmerby kommun.
Oppositionsinformationsmöte kl. 18-19 inför KF.
Lördag: Heldag i Vimmerby med centerdistriktets arbetsutskott

Ärendet om politisk organisation blir väl det mest diskuterade på KF och där är det spretigt inom S eftersom Peter Högberg vill ha demokratifrågorna i Valnämnden vilket Helen Nilsson inte vill. Demokratifrågorna och medborgardialogen är mycket viktiga och här behöver vi få klarhet i skillnaden mellan att fortsätta som denna mandatperiod och att hantera dessa frågor i valnämnden. Att det behövs en förändring jämfört med hur dessa frågorna hanterats under denna mandatperiod är mycket tydligt. Allt kan bli bättre på detta område.  Viktigast är att alla partier görs delaktiga i demokratiarbetet och medborgardialogen när viktiga och stora frågor ska avgöras.

Vi i C vill ha en servicenämnd istället för utskott och ordförande och vice ordförande från majoriteten i alla nämnder, utskott och styrelser samt andre vice ordförande från oppositionen så vi inte riskerar otydligt ledarskap. Är det något kommunen och kommunens personal behöver framöver så är det ett tydligt politiskt ledarskap. Den politiska organisationen måste vara formad så att det kan uppnås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar