onsdag 22 november 2017

Landsbygdsråd igår kväll

Jag deltog i möte med Landsbygdsrådet, Hela Sverige sak leva , igår kväll.

Det är en samling engagerade landsbygdsbor som har stort fokus på sina bygder. Det finns en mycket stor kraft ute på landsbygden som betyder mycket för kommunens attraktionskraft och utveckling.

Som en vän, sa en gång. Det är i mötet med människor som de bästa förslagen mejslas fram i lokalpolitiken.

Vi diskuterade fiberfrågan och hur bredband ska kunna byggas i hela kommunen. Det kom fram för mig helt ny information om att det ännu inte är klart för byggnation i Sevede byanät runt Södra Vi, Gullringen, Flaka. IT-SAM gjorde på kommunens uppdrag en ansökan om medel till detta område från länsstyrelsen som beviljades. Kommunstyrelsen beslutade därefter att överlåta ansökan till byanäten och en annan marknadsaktör. VEMAB har uppdraget att ordna detta. Det är ännu inte genomfört av olika skäl men nu börjar det dra alltför länge ut på tiden eftersom många behöver bredband när Telia klipper kopparnätet för 700 abonnenter i vår kommun i oktober 2018. Digitalisering av trygghetslarm är en annan fråga som också måste lösas före det datumet. De flesta kommunerna i Kalmar Län har redan digitaliserat trygghetslarmen så jag undrar vilka skälen är till varför Vimmerby segar på denna viktiga fråga.

Slutbesiktning av stamfibern mellan Kisa och Vimmerby är inte genomförd enligt en av deltagarna på mötet och ej heller byanäten i Pelarne som Vimmerby fibernät AB äger idag.
Jag anser att kommunen bör tillsätta en arbetsgrupp som ser till att detta blir gjort.

Vi måste också göra en digitaliseringsstrategi för hela kommunen som ersätter det antagna IT-infrastrukturprogrammet som IT-SAM formulerade 2012. Sedan dess har utvecklingen inom digitalisering gått rasande fort så vi behöver verkligen formulera vad Vimmerby kommun vill med digitaliseringen och skapa en gemensam riktning för det arbetet. Även här behövs en arbetsgrupp för framtagandet av en strategi med fokus på hur vi ska använda de digitala möjligheterna strategiskt i vår kommun. http://www.vimmerby.se/PageFiles/3584/Kommunalt%20IT-infrastrukturprogram%20KF%202012-09-24%20§%20157.pdf

Landsbygdsrådet vill också vara delaktig i planeringen av utbyggnad av öppen WI-FI i kommunen. Bygdegårdar och andra mötesplatser på landsbygden skulle behöva öppen wi-fi. EU utlyser 120 miljoner för att göra fler öppna wi- fi zoner och IT-SAM har uppdraget att bevaka denna utlysning och ansöka om medel. Frågan är om vi före dess behöver ha en dialog om vilka delar av kommunen som ska finnas med i ansökan. Det ska jag undersöka under dagen.

Vi diskuterade också hur arbetet för Strärkt lokal attraktionskraft ska implementeras (SLUS) . Carina Östh beskrev ett förslag på organisation som alla ansåg verkade bra. Utgångspunkten är att alla ska arbeta med det övergripande målet i SLUS och med de sex insatsfaktorerna som finns i planen. Varje ort även tätorten ska sedan formera sig med representanter från föreningar, företag, medborgare och landsbygdsrådet samt eventuellt lokala politiker och arbeta med bygdens utveckling. Ingemar Ekelund beskrev hur de i samband med LUP (lokala utvecklingsplaner) som Studieförbundet Vuxenskolan ledde , hade haft stormöten och bestämt några olika saker som de ville arbeta med. Det som blivit utfört är : Bygge av en mack, skapandet av Agne Lindblad-museet, målning av alla husen vid Brunnsparken mm. Om man bestämmer sig för att göra saker tillsammans så brukar det gå bra att få folk att ställa upp, enligt Ingemar Eklund. En riktig eldsjäl i Södra Vi.

Arbetsnamnet för det fortsatta arbetet eftersom förkortningen SLUS är svår att ta till sig är ALLAS VIMMERBY.

Nästa möte är den 1 februari.

Sammantaget var det ett konstruktivt möte med bra dialog och jag ser fram emot nästa möte som äger rum den 1 februari 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar