tisdag 21 november 2017

Bättre samverkan mellan politiker och tjänstemän behövs

Kommunfullmäktige har tillsatt en organsiationsberedning med uppdrag att ta fram ett förslag till politisk organisation för nästa mandatperiod.

Alla partier erbjöds plats. SD och L har deltagit sporadiskt. De andra sex partierna har varit mycket delaktiga och beredningen har nu lämnat ifrån sig sitt förslag.

De 6 november presenterades förslaget för media men tyvärr lyckades inte beredningen bli helt enig om förslaget.

Ordförande har skickat ut det på remiss. Ledningsgruppen och KS AU har ombetts att yttra sig över förslaget.

Ledningsgruppen uttrycker ett antal frågor. Bland annat undrar man hur samspelet mellan KS, KS AU och de båda utskotten ska fungera och vilka kostnader som det kommer att innebära jämfört med dagens organisation.

M och S med stör av MP och V föreslår tre utskott under KS medan C och KD vill ha en nämnd med samhällsbyggnadsfrågor, kultur- och fritidsfrågor.

Nu är frågan vem som ska beskriva innehållet i den föreslagna politiska organisationen så att alla vet vad som gäller fr o m den 1 januari 2019.

Centerpartiet grundar sin uppfattning att det behövs en nämnd för de uppräknade verksamheterna på att KS under denna mandatperiod och under den förra mandatperioden fått ansvar för både samhällsbyggnadsfrågorna, kultur- och fritidsfrågorna. KS ska styra och leda kommunen med utgångspunkt från ekonomisk styrning och uppsikt över nämnderna. Vem sköter uppsikten över KS och den verksamhet som KS är satt att sköta? Vem kallar in KS till KS när samhällsbyggnadsavdelningen inte håller budget? Uppsiktsplikten innebär att KS har ett tydligt ansvar att kalla in nämndernas presidie och chef till KS och kräva åtgärdsplaner om nämnden inte håller budget. Detta blir ett moment 22 med nuvarande politiska organisation.

Därför föreslår vi i C en tydligare politisk organisation med tre ungefär likstora nämnder som KS har uppsiktsplikt över men som självständigt sätter sig in i och sköter sina verksamheter utifrån mål och delmål i budgeten. Mål som varje år följs upp i bokslutet.

Det ska bli spännande att lyssna på Lennart Nygren när han presenterar det förslag till politisk organisation som majoriteten har kompromissat fram utifrån Moderaternas förslag. Några frågor kommer han också att få utifrån innehållet och hur KS AU ska bereda budget. Budgetprocessen skulle beredningen hantera föreslog KF utifrån KDS motion om att bredda budgetprocessen så att fler partier skulle bli delaktiga. Men det valde man att inte göra. Hur många partier ska informeras om budgetförutsättningarna. Hur många ledamöter från KS ska bereda budgeten. Jag anser att även ersättarna i KS AU ska vara med på hela beredningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar