lördag 14 oktober 2017

PRAO-samverka.nu och behov av en uppdaterad näringslivsstrategin

Nu när Vimmerby liksom många kommuner ska återinföra PRAO är det viktigt att göra en omvärldsbevakning för att hitta den modell som passar oss bäst,

Inför valet 2014 där vi hade med att införa en NY PRAO som ett målområde i vårt valprogram så bjöd vi hit en eldsjäl från Mönsterås som hade varit med och byggt upp en samverkansmodell som varit och är mycket framgångsrik i Mönsterås, Nybro, Växjö mm.

SAMVERKA.NU är metoden som i botten har en website där eleverna själva kan gå in och leta en arbetsplats som erbjuder PRAO-plats. Finns också ett kit som alla arbetsplatser får tillsammans med handläggarutbildning om vad som förväntas av dig som värd för en PRAO-elev. 

BUN i Vimmerby bör snarast undersöka vilken modell som ska gälla i Vimmerby fr o m nästa höst eftersom det från och med 1 juli 2018 kommer att bli lag på obligatorisk PRAO i Sverige. 10 dagar i åttan och 10 dagar i nian. 

www.samverka.nu är en möjlighet och det finns säkert flera. Äntligen ska vi få igång samverkan på riktigt mellan arbetslivet och skolan. Inte minst arbetsmiljöfrågorna måste diskuteras av erfarenhet. Här finns lagstiftningen vad gäller detta : http://www.samverka.nu/las/dokument

Här finns siten som byggts upp för att öka samverkan mellan arbesplatserna, skolan och eleverna:

http://www.samverka.nu/artiklar/2012/skarpt-lage-prao-banken-i-monsteras-kommun

Utifrån näringslivsrankingen är detta ett viktigt steg. 

Det finns flera saker vi måste göra där.

I vår näringslivsstrategi står det att det ska genomföras fyra möten per år med industriråd och näringslivsråd. Det är ersatt med möten med de största företagen i kommunen och Ljunghälls var på besök för en månad sedan. Jag anser att aktiviteten måste höjas och dialogen måste intensifieras med alla företagen så att kommunen lyckas bättre i sina strävanden att utvecklas i samverkan med företag i alla delar av kommunen. Nu anställs en ny utvecklingschef i kommunen. 39 sökande visar på att det finns ett stort engagemang för kommunen som vi på bästa sätt måste ta vara på. Ett av de första stegen bör väl vara att uppdatera näringslivsstrategin så att det står BOKLOK i den och inte SKANSKA byggsystem...känns lite föråldrat. Ska vi fortsätta med populära Godmorgon Vimmerby så ska den aktiviteten också in i strategin anser jag med kopplade mål och utvecklingsmöjligheter för den verksamheten. Hur skolan och näringslivet ska samarbeta framåt vore också önskvärt att beskriva i en kommunal näringslivsstrategi, tycker jag. Delvis finns detta i SLUSEN. 

http://www.vimmerby.se/PageFiles/10970/Vimmerby%20kommuns%20näringslivsstrategi%20KF%20beslut.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar