lördag 14 oktober 2017

Grundskolans elever måste få plats

Vi i KS AU beställde prognoser för antalet elever och kostnad per elev och enhet i både grundskolan och förskolan.

Nu har siffrorna kommit och jag noterar att det var tur för Vimmerby att skolorna i Tuna, Gullringen, Rumskulla och Djursdala inte lades ner 2016. Det finns idag 143 elever som går i skola där idag och ytterligare 105 elever ska inrymmas i de nio skolenheter som vi har inom en femårsperiod och ytterligare 103 inom en tioårsperiod. 

Hade kommunen lagt ner de fyra skolorna så hade det varit 143 plus 208 elver som skulle beredas plats på de fem kvarvarande enheterna i Frödinge, Storebro, Södra Vi och tätortens redan överfulla enheter på AL och Vimar. 

Hur skulle 351 elever få plats? 

Nu måste BUN göra en plan för att inrymma 208 elver inom 10 år varav 105 inom den närmaste femårsperioden.Jag vill snarast se den planen på bordet så att fastighetsavdelningen får möjlighet att agera utifrån de behov som finns. Brännebro och Djursdalas skolor bör snarast byta ventialtion och Djursdala skolas byte av värmesystem finns äntligen med i investeringsbudgeten för 2018. Den borde ha varit gjord för minst 10 år sedan eftersom det finns mycket bra teknik som kan ersätta fossiloljepannor idag. Driftkostnaden av skolan skulle i ett slag förbättras enomrt. Tänk om det vore möjligt med solel på taket som driver en bergvärme- eller jordvärmeinstallation. Detta ska finnas med i vårt budgetförslag, anser jag. 

Jag skulle även vilja slå ett slag för det fria skolvalet kombinerat med erbjudande om skolskjuts från exempelvis ST1 vid Bullerbyn/Kohagen/Hultet till Djursdala för de mindre barnen. Kan det vara så att det finns familjer som hellre vill att deras sexåringar ska åka buss till Djursdala skola än att gå en kilometer till AL? 

Värt att testa som en möjlighet tills vi vet om det är nya skolor som behöver byggas. 

Vore ju möjligt att redan nu inför nästa läsår skicka ut en liknande broschyr som inför förra läsåret med fokus på bussning av elever till skolor där det i dagsläget inte är överfullt. Framförhållning och realistisk planering krävs nu av skolchef Birgitta Sahlin och nämnden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar