fredag 15 januari 2016

Wannabe-lantis

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/hon-vill-fa-fler-att-kanna-sig-stolta-over-sin-hembygd

Västerviks kommun har en landsbygdsutvecklare som heter Lotti Jilsmo. Hon blev en av "lantisarna" på Lands lista över människor som gjort bra insatser för landsbygden 2015.

Landsbygdeberedningen i Vimmerby bjöd in Lotti Jilsmo 2013 och vi tog med förslaget om förbättringsvandringar i förslaget till landsbygdspolitiskt handlingsprogram för Vimmerby kommun. 

I Smålandsnytt beskriver hon vad förbättringsvandringen i Hjorted gjort för skillnad och kommer att göra för skillnad för Hjorted. Hon berättar också om de åtta servicepunkter som inrättats och som blivit viktiga mötesplatser på landsbygden. 

Västerviks kommun blev utsedd till Årets landsbygdskommun 2015 av organisationen Hela Sverige ska leva. Landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo har tillsammans med många andra gjort ett stort arbete och hon själv kallar sig Wannabe-lantis för hon är född och uppvuxen i en stad. Inspirerande att lyssna till grannkommunens arbete. 

Socialdemokraterna har presenterat vad moderaterna och socialdemokraterna tillsammans vill åstadkomma med Vimmerby kommun under innevarande mandatperiod på Högbergs tankar och vad gäller landsbygdspolitiken så har man formulerat följande : 

"Landsbygdsprogrammet aktualiseras i budgetarbetet under mandatperioden.

Men vi kommer inte driva långbänkar i väntan på att oppositionen ska bestämma sig. Då kommer vi gå vidare och fatta beslut, för det behöver Vimmerby..

Här finns hela blogginlägget om vad S och M vill under innevarande mandatperiod: http://www.hogbergstankar.se/?p=4091

Jag har därför ställt en interpellation till Tomas Peterson om landsbygdspolitiken inom S och M -samarbetet. 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Tomas Petersson 

Hur ska landsbygden utvecklas i Vimmerby ? 

Vimmerby kommunfullmäktige tillsatte en landsbygdsberedning år 2013 med alla politiska partier i kommunen som deltagare. Beredningen fick uppdraget att ta fram ett landsbygdspolitiskt handlingsprogram för Vimmerby kommun. Arbetet leddes av Sören Sjöholm och presenterades på kommunfullmäktiges marssammanträde 2014. 

Därefter har programmet remitterats och synpunkter har inhämtats från alla partigrupper och alla nämnder. Målet var ett antagande i juni 2014 för att programmet skulle kunna verkställas snarast. 
Hittills har vi sett majoriteten leverera nedläggning av skolor, utebliven investering i GC-väg i Gullringen, avstannat fiberprojekt på landsbygden vad gäller stamfiber mm. Ingen satsning som gynnar landsbygdens utveckling har ännu presterats av S och M i samverkan under denna mandatperiod. 

Därför undrar vi i Centerpartiet i Vimmerby: 
1. När kommer kommunfullmäktige ha det landsbygdspolitiska handlingsprogrammet på sin kungörelse och när kommer landsbygdsfrågorna att arbetas med mer fokuserat av den nuvarande politiska majoriteten? 

2. Avser S och M att tillsätta en landsbygdsutvecklare i kommunen? 

3. Vilka mål och visioner för landsbygden har S och M i sin samverkan ? 

4. Vilka satsningar planeras av kommunledningen under resten av denna mandatperiod för att hela kommunen ska utvecklas? 

Ingela Nilsson Nachtweij 
Centerpartiet i Vimmerby 


Jag noterar att de två moderaterna som presenterade majoritetens valmanifest den 23 december 2014 har hoppat av och att en av de tre socialdemokraterna har aviserat sitt avhopp från kommunpolitiken. Kvar finns Helen Nilsson och Kenneth Björklund som ska förverkliga den lila majoritetens politik i Vimmerby kommun. Ekonomin nummer ett. Boenden och förskola prioriteras bland investeringar. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar