söndag 10 januari 2016

Upp flyga orden tanken stilla står, ord utan tanke himlen aldrig når” (ur Hamlet).

Kulturpolitiken måste förstärkas anser jag, på nationell, regional och lokal nivå, integrerat. Kulturdepartementet måste ta ett helhetsansvar för att kuturpolitiken ska utvecklas på alla tre nivåer och samtidigt lyssna på kommunernas behov när man gör förändringar av kulturpolitiken.

Jag jublade när kulturministern berättade att det skulle satsas 100 miljoner för att sänka avgifterna till kulturskolans verksamheter. Nu läser jag att det först ska utredas (klart i september) hur pengarna ska fördelas då man i efterhand  upptäckt att en stor del av de 100 avsedda miljonerna skulle tillfalla rika kommuner med höga kulturskoleavgifter och att gynna dessa rika kommuner var inte alls syftet med denna satsning. 

Det är så viktigt att ha förberett och tänkt igenom hur förslag som verkar så kloka vid en första anblick , ska kunna genomföras. Annars riskerar man att grusa alla de förväntningar och förhoppningar som folket får när de hör de politiska utspelen om löften från riksnivån. 

Vi i Vimmerby diskuterade besparingar på kulturskolan när detta besked från regeringen spreds och nu har Gudrun Brunegård skrivit en interpellation om att hon vill veta hur Vimmerby ska kunna få ta del av denna satsning. 

Shakespeare var klok när han lät Hamlet uttrycka :

Upp flyga orden tanken stilla står, ord utan tanke himlen aldrig når” 

Regionförbundet har nu lämnat över kulturfrågorna till landstinget i Kalmar län och min förhoppning där är att det ska leda till en mer rättvis och genomtänkt fördelning av stödet till kulturinstitutioner i länet, så att kulturen når så många människor som möjligt och får förutsättningar att utvecklas med underifrånperpektiv i hela länet decentraliserat. 

FRI ENTRÉ PÅ VISSA MUSÉER. En annan reform som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke gärna lyfter fram är den om fri entré till vissa statliga muséer. För detta avsätter regeringen 80 miljoner kronor. Här uppstår ett antal frågor. Vem ska egentligen få komma in gratis, och till vad? 19 museer, varav 16 ligger i Stockholms innerstad, ska i någon utsträckning införa fria entréer på några eller alla utställningar, oklart vilka. Varför välja en reform som enbart gynnar storstäderna? 

http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/1211/c-vill-fordela-kulturpengarna-annorlunda/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar