tisdag 26 januari 2016

Krav på kollektivavtal vid upphandlingar är olagligt

Kommunfullmäktige i Vimmerby har gjort samma misstag som politikerna i Sundsvall är på väg att göra.

Man har röstat igenom en motion om att ställa krav på kollektivavtal med alla företag som kommunen ska skriva avtal med efter en offentlig upphandling.

I december skrev Svenskt näringsliv en debattartikel om detta som innehåller goda råd till kommuner.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/krav-pa-kollektivavtal-vid-upphandling-ett-lagbrott-21132

Konkurrensverket har också beskrivit konsekvenser av att ställa krav på kollektivavtal vid upphandlingar och att det är olagligt med gällande regler för upphandling. http://www.konkurrensverket.se/globalassets/publikationer/uppdragsforskning/forsk_rap_2015-2.pdf

Detta är mycket uppseendeväckande av flera skäl. Om man har kollektivavtal i ett land så får man inte skriva ett annat kollektivavtal i ett annat land. Detta hindrar konkurrensen och ställer till med handelshinder. Anna Svensson beskrev detta utifrån egna erfarenheter från arbete i Danmark. Man kan ställa kollektivavtalsliknande krav men inte kräva kollektivavtal vid upphandling. 

Därför är det olyckligt när den lila majoriteten splittras i denna fråga från KS sammanträde till KF utan förvarning. Socialdemokraternas gruppledare borde ha gått upp i talarstolen och förvarnat ledamöterna om att det man röstat för i KS inte längre gällde. Demokratins spelregler sattes ur spel av gruppledare Helen Nilsson igår kväll. Så kan inte ett kommunalråd styra vår kommun på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. 

Om vi fått en förvarning om socialdemokraternas ändrade inställning så hade vi fått chansen att förklara konsekvenserna av att kräva kollektivavtal vid kommunens upphandlingar före beslut men vi hade förtroende för hur Helen Nilsson och Eva Berglund hade röstat i KS . 

Hur kommer detta beslut att påverka samverkan med de fyra andra kommunerna som inte kommer att ställa detta krav? Kommer Vimmerby kommun inte att kunna samverka kring upphandling framöver. Vilka ekonomiska konsekvenser kommer det att få i vår redan ansträngda ekonomi som Helen Nilsson anklagade oppositionen för att inte ta ansvar för. Våra riktlinjer för upphandling finns här och de antogs av KF i februari 2015. http://www.vimmerby.se/PageFiles/3584/Policy%20upphandling%20Vimmerby%20kommun%202015-02-23.pdf

Helen Nilsson har helt fel i sina anklagelser. Centerpartiet har lagt ett starkare och snabbare budgetförslag som samtidigt utvecklar och inte avvecklar skolorna i kommunen. Vår vision för Vimmerby kommun bygger på vår närodlade politik där vi vill att hela kommunen ska utvecklas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar