onsdag 30 december 2015

Synpunkter inskickade vad gäller ÖP för tätorten

Imorgon är sista dagen för att skicka in synpunkter på den föreslagna översiktsplanen för tätorten Vimmerby. Här kan du läsa alla dokumenten som föreslås som ny ÖP för tätorten.

http://www.vimmerby.se/bygga-bo-miljo/samhallsplanering/oversiktsplanering/oversiktsplan/
Centerpartiet har idag skickat in dessa synpunkter. 

Från Centerpartiet i Vimmerby kommun

 

Synpunkter på översiktsplanen – Vimmerby stad. 2015-12-30    

I stort tycker vi att de tankar som är presenterade i förslaget till översiktsplan är bra. Vi vill dock föra fram några synpunkter:

Fritidsområde:

• Mycket bra att området mellan de nybyggda förskolorna och VOK-stugan ska bevaras som naturområde. Här bör kommunen ta fram en plan för hur natur- och rekreationsvärdena ska utvecklas i samråd med markägare och berörda föreningar.  

Bostadsområde:

• Gällande bostadsomden så tycker vi att det tänkta bostadsområdetvid Ulriksdalsvägen ska tonas ner. Det är bättre att den natur och hästverksamhet som finns där nu blir kvar och att inte blanda in ett nytt bostadsområde där. Ska hästverksamheten flytta så innebär det t ex att många engagerade ungdomar får längre till sitt stall.
• Vi anser att bostadsområdet väster om Krönvägen ska utvecklas och expandera så att Vimmerby kan erbjuda ytterligare sjönära tomter. Vimmerbys nästa bostadsområde bör vara det vid Nybble för att planerna med ny skola intill ska ge ett fördelaktigt elevunderlag till den nya skolan.
• Vi tycker även på längre sikt att området vid Hörestadhult ska utvecklas till bostadsområde vilket skulle möjliggöra sjönära tomter. I det området skulle även en framtida lokalisering av ett industriområde kunna vara lämpligt - fast då på andra sidan väg 40.Den frågan känns dock just nu inte så akut så länge industritomterna på Krönsmon inte är slutsålda.

Skolor:

• De få tomter som är inritade på landstingets tomt nedanför Folkhögskolan ska utgå. Det har tidigare funnits planer på att bygga till Folkhögskolan vid det området. En bostadsbyggnation där skulle kunna bromsa Folkhögskolans framtida utveckling.
• I denna plan finns förslag på att förlägga en grundskola utmed Krönvägen. Vi föreslår att planen för ny skola begränsas till barn för låg- och mellanstadiet i grundskolan. Det finns många samverkansfördelar med att ha kommunens högstadieskolor, samtgymnasieskolan samlade mer centralt placerade i tätorten. Vi anser att låg- och mellanstadieskolorna bör ha en lokal lokalisering nära bostäder i hela kommunen vilket talar för en ny låg och mellanstadieskola vid det nya bostadsområdet vid Nybble. Dessutom bidrar sannolikt närheten av kommunens högstadieskolor och gymnasium till en ökad integration i kommunen.

/Ingela Nilsson Nachtweij

Gruppledare, Centerpartiet i VIMMERBY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar