tisdag 22 december 2015

Landsbygdspolitik

Finns det någon som tror att Västerviks kommun fick priset som bästa landsbygdskommun för att man lagt ner landsbygdsskolor i sin kommun? 

Landsbygdspolitik är svårt men det är också mycket viktigt för en landsbygdskommun som Vimmerby kommun. Det landsbygdspolitiska handlingsprogrammet som landsbygdsberedningen lade fram i mars 2014 efter cirka sex månaders arbete är ännu inte beslutat av KS eller KF . Det är remitterat men inte vidare hanterat. Det ligger på presidieberedningens bord och Helen Nilsson och Tomas Peterson har valt att inte lyfta fram det ärendet på KS av någon outgrundlig anledning. 

I januari ska Marcus Alsér, Åke Hammarskjöld , Helen Nilson, Tomas Peterson och jag träffas och bland annat diskutera landsbygdspolitik och näringslivspolitik i kommunen. Det initiativet har kommit från Åke Hammarskjöld och det ska bli mycket intressant.

Den 20 januari träffas styrgruppen för SLUS! Social lokal utvecklingsstrategi och det är cirka femton intressanta och engagerade Vimmerbybor och en person från regionförbundet som ska träffas under en halv dag. Det kommer garanterat att påverka Vimmerby kommun på ett positivt framtidsinriktat sätt och flera fokuserade utvecklingsinriktade insatser kommer att föreslås av gruppen. Den består av Carina Östh, Jocke Johansson, Marcus Alsér , Tomas Peterson, Patrik Kinnbom, Piroska Kally, Kim Wickström, Stefan Bragsjö, Charlotte Alidzanovicz, Ingemar Ekelund, Daniel Nestor, Ulrika Wall, Patrik Engkvist, Carolina Leijonram, Therese Nilsson, jag med flera. Det blir spännande! 

Jag ser fram emot 2016 och önskar att oppositionens delaktighet i Vimmerby ökar och lägger snart 2015 till handlingarna. Det finns äntligen mycket som pekar på en ökad demokrati efter år 2015 som varit en katastrof för demokratiutvecklingen som jag ser det. Det måste bli värre innan det blir bättre som min farmor så klokt har sagt. 

Denna interpellation är nu inlämnad och ska ställas på kommunfullmäktige i januari. Svaret och interpellationsdebatt blir det i februari 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar