måndag 21 december 2015

Idrottshall i Vimmerby

Det fanns planer som ingen längre pratar om fast behovet är större än någonsin och det gäller behovet av idrottshall. 

Vimmerby innebandyklubb har större ungdomsverksamhet än de flesta föreningar i Vimmerby undantaget VIF. 

Futsal-turneringar, bordtennis-cuper, dansuppvisningen med Aktiv ungdom två ggr varje år, innebandymatcher och turneringar och givetvis Vimarskolan har behov av en renoverad idrottshall och en ny hall i Björkdungen. 

Ritning på en enklare hall har presenterats och jag har föreslagit crowd funding i samverkan med kommunen. Det borde vara möjligt 2016-2017. 

http://ingelann.blogspot.se/2015/03/idrottshall-i-vimmerby.html

Med tanke på det ökande antalet Vimmerbybor så ökar också behovet av fritidsanläggningar. På onsdag är jag inbjuden att äta lunch med VIF och då ska jag lyfta frågan om behov av idrottshall vid Idrottshallen. 

Skulle det vara möjligt att göra det man gjort i Hovmantorp i betydligt större tätorten Vimmerby?  

Allhallens historia - hur startade det?

Det hade under flera år rått brist på lokaler för föreningarnas olika aktiviteter, bl a hade Hovmantorps GoIF konstaterat att antalet ungdomar som spelade innebandy ökade dramatiskt och man hade problem med att få träningstider. Många föräldrar tvingades varje vecka köra sina barn till sporthallen i Lessebo där den enda godkända innebandybanan fanns - det blev många mil på vägen varje år. Efter ett flertal uppvaktningar i olika instanser samlades slutligen en informell grupp hovmantorpsbor under vintern 2003/2004 för att på allvar diskutera hur man skulle gå vidare för att få till stånd ett hallbygge i Hovmantorp. (Se tidningsreferat från 031213 

Gruppen bjöd i maj 2004 in till ett allmänt stormöte där ett antal intressenter, föreningar och privatpersoner, möttes på Folkets Hus för att diskutera frågan. Mötet avslutades med handuppräckning - vem ville vara med och arbeta vidare för att förverkliga bygget? Dessa personer bildade senare den ideella föreningen Allhall i Hovet vars syfte var att arbeta för tillkomsten av en allaktivitetshall och därmed bidra till en positiv utveckling i samhället. En teckningstävling utlystes omgående bland Kvarndammsskolans elever för att skapa föreningens logga. Alla teckningar visades på en utställning. Vinnande teckningar överlämnades till en grafisk designer som utformade loggan med utgångspunkt från teckningarna Vid skolavslutningen 2004 fick vinnarna pris. Se bilder från utställningen och prisutdelningen

Arbetet under första åren bestod i kontakter med ett stort antal föreningar för att undersöka deras behov och önskemål - vilka möjligheter såg de att utveckla sina föreningar om de fick tillgång till lämpliga lokaler? Ville de delta aktivt i byggprojektet? Under tiden arbetades fram utkast till ritningar och kostnadsförslag. Flera studiebesök gjordes i liknande anläggningar i sydöstra Sverige. En hemsida byggdes upp där alla kunde följa hur projektet framskred. Flera informationsmöten hölls med intresserade föreningar för att titta på ritningsvarianter och diskutera olika lösningar. Vi deltog också i ett mycket stort antal föreningsmöten och möten i olika kommunala instanser för att informera om byggprojektet. I november 2005 passerade vi en viktig milstolpe - kommunfullmäktige beslutade att bidra med 6 miljoner kr till projektet Allhall i Hovet. Placeringen av hallen avgjordes då vi fick mark som gåva av Folkets Husföreningen - hallen skulle byggas granne med Folkets Hus. Samtidigt lämnades en ansökan om EU-medel och glädjen var stor när föreningen fick beskedet att man hade beviljat 2,7 miljoner kr från EU:s Strukturfonder Mål 2 Södra. 

Våren 2006 ledde arbetet med projekteringen fram till ett slutgiltigt ritningsförslag. Under påsken 2006 anordnades en utställning på ICA-butiken - en byggmodell visade på hur den färdiga hallen skulle se ut (se bilder).Samtidigt lämnade föreningen in ansökan om bygglov. Då vi nu skulle övergå i byggfasen bildades den ekonomiska föreningen Allhall i Hovet - den organisationsform vi funnit vara lämpligast när nu bygget blev aktuellt. Inbjudan att teckna andelar gick ut till alla hushåll. Vid ICA-butiken sattes upp en termometer (se bild) där man kunde följa hur många andelar som blev sålda.

Den 28 september 2006 sattes grävskopan i marken med byggprojektledare Sven Sandin vid spakarna. Hela byggprocessen förlöpte problemfritt och höll tidsramarna. Ett stort antal arbetsuppgifter utfördes av föreningens medlemmar och samarbetet med entreprenörerna har fungerat mycket bra. Sammanlagt 8.500 frivilliga arbetstimmar gjorde att bygget kunde bli ca 1,5 miljon kr billigare. Allt målningsarbete - såväl invändigt som utvändigt - undantogs från entreprenaden. Bygget av läktaren med plats för 300 personer och likaså bygget av scenmoduler på 100 kvm skedde med hjälp av frivilliga krafter. 

Under hela tiden projektet har pågått har vi fört ett kalendarium. Du kan läsa dem här. Många viktiga beslut togs under gång - en del kan man läsa om i verksamhetsberättelsen från årsmötet våren 2006. Under hela byggtiden har vi fortlöpande fotograferat. Över 800 bilder finns från första skoptaget till den slutgiltiga invigningen. Klicka på länken om ni vill följa byggprocessen. Kronobergsläns största dagstidning Smålandsposten har regelbundet skrivit om projektet. Deras tidningsreferat finnar ni under länken: (tidningsartiklar) Här hittar ni även referat från Växjöbladet/Kronobergaren. 

Helgen 10-11 november 2007 var det öppet över hela anläggningen då allmänheten hälsades välkomna att se resultatet med bouleturnering, matcher i innebandy och fotboll samt möjlighet att testa gymutrustningen gratis. Tusentals personer kom och hälsade på och läktaren var fullsatt under alla matcherna. 

Lördagen den 17 november 2007 skedde den formella invigningen av hallen - en riktig familjefest då stora hallen var dukad för 425 andelsägare till 3-rätters middag. Hovmantorps Musikkår, Sportdansarna, Folkets Hus och Teaterföreningen var föreningar som hjälpte oss att ordna en riktig galakväll med konsert av Hovmantorps egen schlagerdrottning Charlotte Perelli och dans till Jan-Inges långt in på natten.

Från första dagen har Allhallen haft en strid ström av besökare. Föreningen har ett långtidsavtal med Lessebo kommun som hyr anläggningen för alla föreningars barn- och ungdomsverksamheter. Därutöver driver vi egen verksamhet i Träningsverkets gym. Cirka 4-500 personer tränar varje dag i olika aktiviteter i Allhallens lokaler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar