onsdag 2 december 2015

Friskvårdsbidrag beslutat

KS tog ett enigt beslut i måndags om att införa 500kr i friskvårdsbidrag enligt budgetbeslutet i KF i november. 

Välkommet för många och så här bloggade jag i januari iår. Men detta är bara en liten del av det som kommunfullmäktige har beslutat att kommunen ska genomföra genom att bifalla motionens att-satser. Återrapprtering om hur arbetet med detta går hoppas jag på att KS snart kommer att få då det blir allt svårare att rekrytera medarbetare till kommunen. Punkt 2 kanske kan göras 2016 istället för 2013. 

Hållbara medarbetare i Vimmerby kommun

Den bifallna motionen om att Vimmerby kommun ska bli en attraktivare arbetsgivare har bidragit till att det nu startats en personalklubb i Vimmerby . KS har avsatt medel för detta men exakt hur friskvårdssatsningen ska se ut är oklart ännu. Underifrånperspektivet som motionen ville ha fram förverkligas genom att det genomförts ett antal möten med personalen där man fått uttrycka hur kommunen skulle kunna förbättras som arbetsgivare. Detta har sammanställts och KS har på initiativ frånpersonalavdelningen beslutat om att bilda en personalklubb som ska ansvara för satsningen som beskrivs i Vimmerby tidning i fredagens tidning. Tyvärr nämns inte centerpartiets motion som lett fram till detta. Jag har fått ta del av sammanställningen av personalens synpunkter och det var många som prioriterade friskvård. Gläds över att våra förslag kommer att göra skillnad. 

”Vimmerby kommun – den goda arbetsplatsen” 

Vimmerby kommun behöver förbättra sig som arbetsgivare. När 40-talisterna och 50-talisterna skall ersättas behöver Vimmerby se över hur man kan attrahera de bästa på arbetsmarknaden. Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli stor. Vimmerby kommun har som alla kommuner en stor andel arbetstagare som snart skall gå i pension och ersättas av yngre personal. Idag ställer arbetstagare höga krav på sina arbetsgivare. Vi föreslår därför att Vimmerby kommun skall se över och förbereda sig grundligt för denna omställning och även se till att befintlig personal trivs och förblir frisk och arbetsför.

Personalens uthållighet och hälsa är avgörande för dess prestationer och trivsel. En god arbetsplats satsar på personalen.

” Cost-benefit”-analyser visar vilken god investering det är att satsa på exempelvis friskvård för en arbetsgivare. Vimmerby kommun ska vara en föredömlig arbetsgivare samt stå som inspiratör och förebild för andra arbetsgivare i kommunen genom införandet av ett modernt friskvårdsbidrag. Onda axlar och nackar, stress mm blir allt vanligare i samhället och ett effektivt friskvårdsbidrag kan löna sig på flera plan för såväl den enskilde löntagaren som arbetsgivaren, tack vare ökat välmående, färre sjukskrivningar och högre prestationer.

Det är även viktigt att personal på alla nivåer kan utvecklas på arbetsplatsen i samråd med sin chef och utifrån arbetstagarens önskemål och ambitioner. Framtiden kommer att kräva goda ledare och det kommer att bli svårt att hitta rätt kompetens för att utveckla och driva kommunen framåt. Därför föreslår vi att Vimmerby kommun skall arbeta fram en strategi för hur man åter ska bli den kommun i Sverige som blir utsedd till Sveriges bästa  när det gäller personalens hälsa.

Vi föreslår att
- Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en bred arbetsgrupp som tar fram ett förslag till hur Vimmerby skall bli ”Den goda arbetsplatsen” utifrån erfarenheter från andra kommuner, tidigare erfarenheter från den egna kommunen samt aktuell forskning på området

- arbetsgruppen tar fram en strategisk plan i flera punkter bland annat en strategi för hur varje medarbetare skall utvecklas samt en tidsplanering med kostnadsförslag som kan hanteras i budgetarbetet 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar