tisdag 8 september 2015

Frågeställningen är inte klar

Kommunstyrelsen skulle idag ha hanterat frågeställningen för folkinitiativet som lämnades in i början av april. Det skylldes på tidsbrist vilket jag anser är mycket märkligt då det är drygt fyra månader sedan folkinitiativet lämnades in. 

Micael Glennfalk påstår att valnämnden behöver mer tid till detta men det är KS som har ansvaret för att bereda, besluta och ta fram förslag på frågeställning i samråd med initiavtagaren. Valnämnden har inget med det att göra. 

För bara en vecka sedan bjöds Peter Fjällgård in till ett möte med den arbetsgrupp som utsetts av S och M men endast halva gruppen som fått uppdraget att ta fram frågeställning deltog.  Peter Högberg och Ewa Berglund träffade Peter Fjällgård.  Marie Nicholsson och Tomas Petterson deltog ej. Är moderaterna inte intresserade av att lyssna på Peter Fjällgård? Det är anmärkningsvärt med tanke på att flera av Moderaternas inte stödde det egna kommunalrådets budgetförslag som innehöll skolnedläggning. 

Vad är skälet till att man inte kan prestera ett förslag till frågeställning som KS kan hantera när ärendet är utlyst på kallelsen och alla ledamöter beredda för beslut. Micael Glennfalk lovade dock hedervärt att frågeställningen skulle beslutas senast på KF i oktober så att alla hinner förbereda det som behöver förberedas inför folkomröstningen som troligen ska genomföras den 21/2 2016

Fortfarande anser jag att det är olyckligt att lägga 600 000kr på en folkomröstning när den kunde ha avstyrts genom att bevara alla fyra skolorna. Dessa 600 000kr och allt arbete runt folkomröstningen känns så ineffektivt för en kommun som befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. 

Vimmerby kommun behöver jobba med visioner och framtidstro för hela kommunens utveckling. De som går i skolorna i Gullringen och Djursdala får leva i ovisshet länge än. De 600 000 kronorna skulle räcka långt för att utveckla alla kommunens skolor och vi har fortfarande inte fått konsekvensanalyser för nedläggningen av skolorna i Djursdala och Gullringen och kostnadsanalyser om man bevarar och bygger ny förskoleavdelning i Djursdala skola istället för att lyssna på föräldraföreningen och leverera respons på de uträkningar som presenterats. De vill sälja lokalen där dagis finns idag och flytta in dagis i skolan och samlokaliseras dagis och skola. Nästa år börjar åtta elever i förskoleklassen i Djursdala. Där finns framtidstro och många barnfamiljer. Gullringen är också ett samhälle i expansion. Då behövs en skola på orten. Enligt uppgift kommer det att bli näst intill omöjligt att flytta in alla elever från Gullringen och de som väljer Södra vi skola från Djursdala. Det finns helt enkelt inte tillräckligt stora lokaler i befintlig fastighet. 

Framförallt behöver vi fokusera på kommunens ekonomi. Av det skälet yrkade C idag att vi ska bevilja borgen på fyra och inte fem miljoner till kapitel tre på Näs. De tio miljoner som kommunen redan borgat för har inte upparbetats och där finns 1,3 miljoner kvar. Dessutom hade styrelsen formulerat att det sannolikt inte kommer att behövas fem miljoner utan det är ett förslag med marginal som kommer att fungera som medfinansiering till extern finansiering. Vi måste se över alla utgifter och alla risker och effektivisera och reflektera över alla investeringar i kommunen. Även i bolagen. Vi har ett investeringsstopp i kommunen och hela kommunens kreditvärdering sammantaget påverkas av en borgen för ett av de kommunala bolagen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar