söndag 16 augusti 2015

Hela kommunens potential behöver tillvaratas på bästa sätt!

Denna debattartikel var publicerad i Vimmerby tidning den 5 juni. Alla våra politiska utspel finns på vår hemsida. 

https://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Nyhetslista/Dates/2015/6/Centerpartiet-vill-spara-genom-att-satsa-pa-HELA-kommunen/

Välkommen att läsa om vår politik. Den 17 augusti klockan 18.30 har vi möte. Vill du komma och delta i kommunens utveckling via vårt parti på något sätt? Hör av dig till mig på tfn. 0492-769007


Centerpartiet vill spara genom att satsa på HELA kommunen.


Centerpartiet i Vimmerby vill medverka till att hela kommunen utvecklas. Vi har reagerat och agerat kraftfullt för att alla kommunens kransorter ska få möjligheten att utvecklas. Potentialen är stor och vi ser många människors aktivitet engagemang för att rädda bygdens skola som en kraft som vi alla behöver förvalta. Tänk att få lägga fokus kring utveckling istället för avveckling. Därför är det rimligt att göra som Magnus Gustafsson föreslår i en insändare i fredagens tidning, dvs rösta om skolnedläggningar i samband med det allmänna valet 2018 och låta skolorna vara kvar tills dess. Tillsammans med C , KD, V och MP har vi därför lagt ett rambudgetförslag som bevarar alla skolorna. 

Om vi ska lyckas få unga människor att välja att bo och verka i vår kommun så vad kan då vara viktigare än barnens förutsättningar? Möjligheten att ha en bra skola inom rimligt avstånd.

Centerpartiet föreslår att kommunen ska påbörja ett samverkan och utvecklingsprogram för socialnämnden och barn- och utbildningsnämndens verksamhet med fokus på ökad kvalitet och effektivitet. Vi föreslår en effektivare och plattare organisation med färre chefsnivåer inom barn-och utbildningsnämnden, socialnämnden mm. 


Vi föreslår också en ”samlad skoldag” som införts i olika landsbygdskommuner i Sverige. Skoldagen planeras så att skolskjutsarna minskas genom att senarelägga skolstarten samt fördela skoldagen så att den första skolskjutsen på eftermiddagen tas bort. Vinsterna är flera. Genom att skoldagens innehåll planeras så att skolskjutsarna optimeras på detta sätt kan man få en mer kvalitativ fritidsverksamhet i mindre grupper och ett bättre nyttjande av legitimerade lärare. Målet är att höja den pedagogiska kvalitén i alla skolor. ”Samlad skoldag” leder till ett mer effektivt nyttjande av kommunens resurser. Inte minst mer lek och idrott samt läxhjälp borde vara möjligt att få till i en samlad skoldag. 

Vi tror också att det finns familjer i kommunens större tätorter som skulle uppskatta de mindre skolornas fördelar. Vi vill därför erbjuda fri skolskjuts från Vimmerby till valfri kransortsskola. Bussarna går ju ändå oftast tomma i ena riktningen. Nybro kommun har räddat Alsterbro skola på det sättet.

Vi vill ha en ökad profilering av kommunens skolor på alla stadier och på alla skolor utifrån personalens kompetens och vi
 vill också i samråd med föräldrar och lärare överväga möjligheten till alternativa pedagogiska former inom de kommunala skolorna. 

Tillsammans får vi hela kommunen att utvecklas utifrån de förutsättningar vi skapar. 

 

 
Peter Karlsson

Peter Karlsson

Ingela Nilsson Nachtweij

Ingela Nilsson Nachtweij



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar