lördag 18 juli 2015

Demokratiutveckling i Vimmerby kommun och utvärdering av den nya politiska organisationen.

Fyra frågor skickades igår till Vimmerby kommuns oppositionssamordnare. 

En helt ny politisk organisation där all beredning av ärenden ska ske på ett nytt sätt måste utvärderas. Det verkar nämligen som att ärendeberedning görs på olika sätt i olika nämnder och det behöver utvärderas öppet även av S och M anser jag. Det måste bli tydligare vad gäller hur beredning i presidier ska utföras. 

Nu har det gått mer än ett halvår av det nya arbetssättet och jag har förstått att en del tjänstemän anser att denna organisation är ineffektiv vad gäller beslutsprocessen för mindre ärenden. Allt måste till nämnden och det blir ofta långa väntetider för besluten. Viktigt att resonera om skillnaden mellan AU och Presidieberedning. Viktigt att också resonera om effektivitet i beslutsfattandet kopplat till ekonomisk styrning. I synnerhet efter detta första halvår med en ekonomi i obalans och efter att Vimmerby kommun är den kommun som per invånare investerat allra mest av alla kommuner i Sverige år 2014. Konsekvenser av stora investeringar och samtidigt stora underskott i nämndernas driftbudgetar har försatt Vimmerby kommun i ett mycket svårt ekonomiskt läge där Kommuninvest valt att utreda kommunens låneutrymme. 31/3 togs också ett investeringsstopp av KS. Men frågan är hur pass det faktiskt fungerar. Jag ser tecken på att investeringarna inte bromsats tillräckligt ännu. Anpassningspolitik krävs för att kommunen ska återfå balansen i sin ekonomi. 

Nedan finns mina frågor gällande utvärdering av det nya systemet med oppositionssamordnare.
 
Hej Centerpartiets oppositionssamordnare. Här kommer fyra frågor som jag vill att du svarar på senast den 10/8 inför en träff i slutet av augusti då vi ska utvärdera oppositionsarbetet i gruppen oppositionssamordnare. Kopia till Marcus FK. Ha en fortsatt bra sommar! 

1. Vad har varit bra med den nya politiska org. Som beslutades av KF i dec.2014.
2.Vad kan förbättras?

3. Hur har din roll som oppositionssamordnare varit?
4.Hur upplever du ditt samarbete i nämnden med 

A. Majoritetens politiker

B. Oppositionens politiker

C. Tjänstemännen på förvaltningen

Jag vill under hösten också att det ordnas en demokratisk utvärdering av hur alla åtta partier i KF upplever den nya politiska organisationen. Denna typen av utvärdering sköttes tidigare av revisions-och demokratiberedningen och nu är det KFs presidium och KS som sköter demokratifrågorna i kommunen. Vad görs och hur ska demokratiarbetet utvecklas i KF under denna mandatperiod och vad planeras inför nästa mandatperiod? 

Lennart Nygren har haft ett möte med alla partiernas gruppledare där det föreslogs hur min motion om hur kommunfullmäktige skulle vitaliseras diskuterades. Det borde väl vara dags för beslut kring den motionen nu. Hur långt har beredningen kommit? KSF är ansvarig för den. Websändningar kanske inte är nödvändigt nu när det införts direktrapportering via sociala medier. Förutsättningarna ändras hela tiden och därmed utvecklas demokratin. Men det behövs också beslut. Lennart Nygren vädjade till KFs ledamöter den 22/6 att hålla anförande på sex minuter istället för tio minuter som det står i arbetsordningen, vilket diskuterats på mötet med gruppledarna. Beslut om detta krävs anser jag. Det kan ju inte vara några svårigheter för KFs presidie att uppdra till tjänstemännen att skriva fram ett beslut om en ny arbetsordning gällande anförandetiden. Det är en liten förändring i ett stycke som krävs. Vad gäller websändningar och voteringstavla så är det förknippat med kostnader. Kostnaden för en voteringstavla måste sättas i relation till kostnaden för en tjänstemän som ska hantera protokoll och administration av voteringar. Kommunfullmäktigeledamöterna måste också få rimlig ersättning kopplat till den tid som sammanträden tar. Under denna mandatperiod har det varit mycket långa sammanträden och det politiska systemet måste ta hänsyn till att fritidspolitiker lägger mycket av sin fritid på politiken och då krävs effektivare system för sammanträden och beslutsprocesserna, anser jag. Andra kommuner arbetar på ett långt mer effektivt sätt idag och det finns många kommuner som vi kan inspireras av och som gjort demokratiutvecklingsinsatser som vi kan dra nytta av. 

Min motion om vitalisering av KF ser ut så här och partigrupperna skulle svara på remissen om den senast i mars. Snart är den väl på väg till KS hoppas jag. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar