söndag 28 juni 2015

Politisk prestige

Jag funderar en del på positionering och prestige. Jag tror inte att härskarteknik och maktspel är långsiktigt hållbart i politiken. Som lokalpolitiker blir jag dock abrupt uppmärksammad ideligen om politisk prestige.

Helen Nilsson konfronterade mig på kommunfullmäktige den 22 juni och ville två gånger diskutera varför C, KD , MP och V valde att skriva ett pressmeddelande om de samtal som ägde rum den 16/5 på Kristi himmelsfärdsdag mellan S , M, C och V. 

Här kommer svaret. C, KD, MP och V konstaterade på gruppmötet den 20 maj att inget av partierna kunde tänka sig att undanröja folkomröstningen genom att majoriteten lovade att bevara två av fyra skolor , nämligen skolorna Rumskulla och Tuna. Inget av dessa fyra partier ville medverka till nedläggning av skolorna i Djursdala och Gullringen. Erbjudandet var att majoriteten skulle lägga ner alla fyra skolorna eller bara två om oppositionen gick med på att rösta mot ett genomförande av folkomröstningen. 

Upprördheten över pressmeddelandet blev stor och exempelvis Helen Nilsson, Peter Högberg och Ewa Berglund höjde sina röster och reagerade starkt och återkommer fortfarande ofta till denna händelse. 

Jag personligen var inte drivande för att det skulle skickas ett PM . Det var andra partier än Centerpartiet som drev den linjen på gruppmötet den 20/5. Centergruppen gick med på att skicka ett kort PM och resultatet blev att majoriteten avbröt samtalen med alla utom sig själva. Det var olyckligt anser jag, då kommunens ekonomi mer än någonsin kräver samverkan och dialog. Ett pressmeddelande borde inte få så stort utrymme då det är rambudgetbeslut om stora strukturförändringar som står på spel och alla måste då ta ansvar för kommunens situation. Centerpartiet är beredda att återuppta breda budgetdiskussioner nu när nämndsbudgetarna ska fastställas. Nämnderna BUN och SOC är särskilt viktiga då en stor andel av budgeten ligger i dessa två nämnder. C, KD, MP och V har flera effektiviseringsförslag kring dessa två nämnder som vi vill diskutera med majoriteten. Låt oss göra det och ta ett gemensamt ansvar för kommunens ekonomi. Framtidsfokus är viktigast NU. 

Till sist , så här var pressmeddelandet formulerat som skickades den 21 maj: 

På torsdagens möte presenterade majoriteten ett förslag som bevarar några av de skolor som de tidigare ville lägga ner. Skälet var orimliga restider för barnen.

Oppositionen välkomnar detta initiativ och kommer att arbeta vidare för att motivera majoriteten att släppa förslaget att lägga ner återstående skolor och förskolor.

Ingela Nilsson Nachtweij, gruppledare Centerpartiet
Lars Johansson, Gruppledare Vänsterpartiet
Sven Weckfors , Gruppledare Kristdemokraterna
Caroline Axelsson, Gruppledare, Miljöpartiet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar