onsdag 17 juni 2015

Nya medborgare och invånare i Vimmerby kommun ska hälsas välkomna till Nationaldagsfirandet

Centerpartiet föreslog igår på KS att vi ska arbeta mer med välkomnande av nyinflyttade från alla länder och regioner. Det var med anledning av nationaldagsfirandet och den bristfälliga annonseringen om firandet i Källängen som jag lyfte dennna fråga och som vi utvecklade till att gälla inte bara nya medborgare utan alla nyinflyttade. Näringslivsenheten skickar välkomstpaket med information om Vimmerby kommun till alla nyinflyttade och bistår med tips och idéer om bostäder till de som vill flytta hit mm. 

Kommunfullmäktiges ordförande skickar en pin och ett brev med inbjudan till alla nya medborgare till nationaldagsfirandet då alla nya medborgares namn läses upp. 

Tidigare anordnades mottagning i Stadshuset för alla nya medborgare. I andra kommuner ordnas träffar på kvällstid för nyinflyttade (Västervik) Enligt Micael Glennfalk har Rotary i Vimmerby anordnat uppskattade luncher i Bullerbyn för nyinflyttade. Det finns många olika sätt som vi kan utveckla arbetet med att stötta och uppmuntra alla medborgarnas drömmar i vår kommun. 

Trots att kommunstyrelsen var överens om att det är viktigt med mer fokus på inflyttning men även anpassning som kommunchefen påpekade så avslogs Centerpartiets motion om "Att vi måste bli fler Vimmerbybor" . Alla som yttrat sig om motionens intentioner ( Moderaterna i Vimmerby, näringslivsenheten , ungdomsrådet och  turistchefen ) föreslog bifall till motionens tre att-satser och vi yrkade bifall på KS igår. Tyvärr föreslog de båda kommunalråden avslag på motionen med anledning av kommunens ansträngda ekonomi och föreslog att det strategiska arbetet med att vi ska öka befolkningen ska diskuteras inför budgeten år 2017. 

Vi måste jobba med denna fråga kontinuerligt anser jag och kommer givetvis att yrka bifall till motionen i KF i september. 

Motion till kommunfullmäktige i Vimmerby Vi måste bli fler Vimmerbybor 

Vimmerby kommun har haft negativa befolkningssiffror under en lång tid och under år 2013 var minskningen större än på flera år. Nu måste det göras en kraftsamling för att vända den negativa befolkningsutvecklingen i kommunen.

Vimmerby kommun har ett av Sveriges främsta varumärken tack vare att Astrid Lindgren har satt orten på kartan. Vimmerby kommun har ett sjudande näringsliv med stor potential och tillväxt och Vimmerby som bostadsort är mycket bra. Men det krävs en kommunikationsstrategi för att fler ska flytta hit och välja att leva och verka i Vimmerby kommun.

Ambassadörer finns det många i den äldre generationen och bland utflyttade Vimmerbybor finns en stark hembygdskänsla. Hur är det då med den yngre generationen? Vilken Vimmerbyanda finns bland dem? Är de stolta över sin uppväxt och är de ambassadörer för sin hembygd när de reser bort, flyttar för studier eller för att skaffa sig internationella erfarenheter.

Mats Trondman bevisar med sin forskning att ungdomar vill flytta tillbaka till sin hembygd och att det i synnerhet är unga välutbildade kvinnor som vänder flyttar tillbaka.

För att bryta den negativa befolkningsutvecklingen yrkar därför Centerpartiet i Vimmerby

- Att Kommunikationen med utflyttade ungdomar stärks genom exempelvis samverkan med FRIZON och ungdomsrådet i Vimmerby och att det utvecklas mer dialog via sociala medier om Vimmerby kommuns attraktionskraft

- Att näringslivsenhetens och exempelvis Vimmerby turistbyrå utvecklar en mer aktiv inflyttarservice för att få fler att hitta till Vimmerby som bostadsort och som en bra ort att vara verksam i

- Att det görs en omvärldsanalys för att inspireras till att hitta NYA VÄGAR för att öka inflyttningen till kommunen och att det tas fram en strategi för att göra detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar