onsdag 10 juni 2015

Närodlad politik med förskolor där människor bor i Vimmerby kommun.

Jakob Karlsson på Vimmerbyblogen beskriver våra förslag för att säkerställa en god service på landsbygden i hela vimmeby kommun vad gäller tillgång till förskolor. 
                  http://vimmerby.blogg.se
Pressmeddelandet som gick ut igår och som Vimmerby tidning också skrivit om i dagens Vimmerby tidning såg ut så här: 
Vimmerbycenterns närodlade politik
Centerpartiet hade tillsammans med föräldraföreningen i Djursdala en presskonferens med Vimmerby tidning igår eftermiddag. I dagens Vimmerby tidning var huvudnyheten hur Centerpartiet och föräldraföreningen tillsammans vill utveckla skola och förskola i gemensamma lokaler och avyttra den nuvarande förskolelokalen.
Den nya förskolerektorn Eva Johansson som inte tittat på lokalerna i Djursdala skola, visades runt i skolan och hon intygade att det finns plats för två avdelningar i befintliga lokaler i Djursdala skola. Detta innebär att det gamla dagisets lokal kan säljas vilket genererar intäkter till kommunen och bygden kan få inflyttning och skolan och förskolan kan utvecklas tillsammans.
I Gullringen diskuteras en liknade lösning som den i Djursdala med samordning av förskola och skola i Brännebro skola. 
I Tuna skulle det vara möjligt att fortsätta i nuvarande lokaler för förskolan eller möjligen köpa fastigheten. Jämfört med ombyggnation för fyra miljoner av skolan för att inrymma förskolan (årlig kostnad 240000kr ) vore det en rimlig lösning. Hyran idag är 177000kr. 
Vad gäller Pelarne skola så skulle det kunna inventeras och letas efter andra lokaler för förskola i Pelarne och då skulle Pelarne skola kunna säljas och ge inflyttning till Pelarne. 
Med detta paket skulle kommunen slippa investera de åtta miljonerna som planeras om majoritetens rambudgetförslag vinner bifall i KF den 22/6. Hur finansieringen av de åtta miljonerna ska göras är inte redovisat och KF har i princip tagit ett investeringsstopp. Då måste majoriteten presentera hur de åtta miljonernas investering ska finansieras före rambudgetbeslutet, för att investeringen ska kunna göras. Vilka fastigheter ska säljas och vid vilken tidpunkt för att få till en vinst som kan bekosta investeringen? Med Centerpartiets förslag krävs en liten investering i Djursdala skola för att anpassa befintliga lokaler i markplan till två avdelningar förskola.
Det som är bra för Vimmerby kommun ska vara bäst för oss som bor här. Förskolor ska finnas där människor bor och stordrift är inte att föredra, anser vi. Kommunalrådet anser i kommunens årsredovisning för 2014 att förskolor med sex avdelningar är målet. Det kan aldrig vara det bästa för medborgarna om vi vill att hela kommunen ska utvecklas och att det ska finnas en bra service till de som bor i alla delar av kommunen. Korta resor till förskola och skola för de minsta barnen och deras föräldrar är det samhälle som vi i Centerpartiet vill bygga. Vi kallar det närodlad politik. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar