tisdag 23 juni 2015

Myten om urbanisering

Det är till stora delar en myt att landsbygden avfolkas i Sverige . Det är de medelstora tätorterna som avfolkas till förmån för större tätorter. 

Landsbygdsbefolkningen minskar inte och bibehållen service är därför så viktig för de som bor på landsbygden. Urbanisringsmyten drivs av politiker som Peter Högberg, Helen Nilsson och Micael Glennfalk som driver en centraliseringspolitik med stordrift som mål. 

Läs mer om detta  i DN i en artikel som är publicerad den 15 juni 2015 och skriven av en kulturgeografi på Uppsala universitet. 

http://www.dn.se/debatt/rekordsnabb-urbanisering-av-sverige-ar-en-myt/

Hans slutsats är : 

"Denna skärskådan av påståendet om Sveriges snabba urbaniseringstakt resulterar snarast i slutsatsen att Sverige visserligen ännu urbaniseras, men i en takt som ligger nära Europas genomsnitt. Det är nog i sig en viktig kunskap för debattörer, ledarskribenter, politiker och beslutsfattare på olika positioner. Att påståendet om Sveriges abnormt snabba urbaniseringstakt har spridits i medier och i den allmänna debatten trots att det är tveksamt (artigt uttryckt), illustrerar också något annat. Det exemplifierar kanske också en avsaknad av den kunskapsgrund som skulle behövas för att frammana en rimlighetsbedömning av de spektakulära slutsatser som, ibland alltför snabbt, dras av korta pressmeddelanden. (Eurostats pressmeddelande säger faktiskt inget alls om urbaniseringstakten i Sverige, utan presenterar en ny indelning av Europa i urban och ruralt.) Slutligen belyser det också behovet av en sunt skeptisk hållning till sensationella medieuppgifter."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar