lördag 13 juni 2015

Mer dialog och diskussion behövs före stora beslut i Vimmerby kommun.

Jag anser att det behövs mer dialog , förankring, samtal och att Vimmerbys politiker försöker komma fram till konsensus kring vad som är bäst för hela kommunens utveckling. Moderaterna har en spricka vad gäller nedläggning av skolorna i kommunen vilket tyder på att rambudgetförslaget som kom den 31/3 inte var tillräckligt förankrat i moderaterna i Vimmerby. Minst två ledamöter kommer att rösta mot nedläggning av Gullringen och Djursdala skolor den 22/6 enligt dagens Vimmerby tidning. 

Vad gäller IT på Vimmerby gymnasium. Diskussionerna som pågår intensivt mellan Vimmerby gymnasium och den politiska kommunledningen via bloggar är det ingen som vinner på. ITSAM och Vimmerby gymnasium har enligt gymnasieledningen en mycket bra dialog sedan ett halvår tillbaka och då blir jag extra frågande kring vad den infekterade diskussionen på Vimmerbybloggen syftar till. 

Fokus måste vara att söka lösningar och se framåt. 

Jag förstår att blogginlägget på kommunens hemsida i april upprör personalen på Vimmerby gymnasium och när det sker i en tid när Vimmerby gymnasium och ITSAM är på god väg att finna lösningar på framtidens IT känns det hela extra olyckligt. Blogginlägget upprör även mig personligen då det förekommer nedsättande formuleringar kring Centerpartiet i Vimmerby och mitt sätt att agera politiskt. Upprinnelsen till blogginlägget på kommunens hemsida som kräver en ursäkt från Vimmerby gymnasium är sannolikt en diskussion i KS om en rapport som ITSAM presenterade i april.  

Vem som förstört vems varumärke och vem som ska be om ursäkt till vem och orsaker till de problem som varit är inte det centrala nu. Det viktigaste måste vara utveckling, analys och ett demokratiskt förhållningssätt med underifrånperspektiv där man tar tillvara den kompetens som finns i verksamheterna och lyssnar in varandras behov, så att man bygger IT på Vimmerby gymnasium som motsvarar de förväntningar som personalen och eleverna vill ha och som ITSAM och Vimmerby kommun killsammasn kan leverera kostnadseffektivt. 

Jag undrar också över den aggressiva tonen från Vimmerby fiber på deras hemsida och i annonser i Vimmerby tidning mot en multinationell aktör. Vimmerby fiber skriver att konkurrentens säljare är  okunniga och sprider felaktig information. Fokus i marknadsföring bör inte vara att smutskasta utan att erbjuda och beskriva sina egna förtjänster och fördelar.

Jag är för fiberutbyggnad och jag är för respektfull konkurrens mellan olika aktörer oavsett om det är offentlig eller kommersiell aktör. Jag anser att det gynnar marknaden med konkurrens vilket vi sett inom förskoleverksamheten i Vimmerby. MEN det måste ske kostnadseffektivt när grundläggande infrastruktur byggs i vårt samhälle. Det är inte rimligt att det grävs två gånger i Vimmerby tätort när det är möjligt att samförlägga. Jag får mejl från oroliga medborgare som ställer frågor kring just detta. 54 miljoner har hittills investerats i Vimmerby fiber. Budgeten är på 72 miljoner och på tisdag ska en uppdaterad fiberhandlingsplan antas av KS med prognos och utfall på det som hittills investerats inom Vimmerby fiber. Jag vill också veta hur kontroll och styrning från kommunens sida ser ut och har sett ut.  Alla beslut som har stor budgetpåverkan måste beslutas i KF och beredas av KS.

Grävtillstånden diskuteras i lördagens Vimmerby tidning och är en intressant fråga där man borde kunna styra mot en mer kostnadseffektiv utbyggnad i samverkan i Gullringen , Södra vi och Storebro. Hur utbyggnaden ska ske i Tuna och Frödinge blir en annan viktig fråga för oss politiker i Vimmerby kommun. I kommunallagen finns en regel om att alla kommuninnevånare ska behandlas lika. Hur hanteras den i samband med fiberutbyggnaden och reglerna för stöd till utbyggnad. 

Kungörelsen för KFs den 22/6 finns här för den som vill läsa om rambudgetbeslutet, folkomröstningsinitiativet och uppdaterad fiberhandlingsplan mm.. http://www.vimmerby.se/kommun-politik/kommunfullmaktige/kungorelser-och-protokoll-kf/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar