torsdag 21 maj 2015

Pippi och Karin Nyman fyller år idag!

Karin Nyman som är Astrid Lindgrens älskade dotter, fyller år idag och på sin födelsedag för exakt 71 år sedan fick hon "urPippi"av sin mor. Ett år senare föddes boken om Pippi. 

Original-Pippi som sedan fick skrivas om för att kunna tryckas och det blev i alla fall ett väldans rabalder kring Pippi Långstrump. 

Idag firas överallt och jag delar den glädje över Pippi som många med mig uppskattat så starkt under de 70 år som hon funnits. Pippis styrka och Pippis sätt att se på världen har förändrat densamma på olika sätt. Värdegrundsarbetet och jämställdhetsarbetet är i fokus när jag reflekterar över Piippis betydelse. Demokratiaspekten är också central och allas lika värde. Pippis förmåga att stärka många flickor och kvinnor att ta för sig i samhället. 

Sannerligen är det så att Astrid Lindgren berör och påverkar oss med sin litteratur och alla de filmer, musikaler och teateruppsättningar som gjorts kring dessa verk. 

Stort grattis Pippi och ännu mer grattis till den riktiga jubilaren Karin Nyman! Kanske det är kärleken till en dotter som varit drivkraften till att Pippi föddes och att hon blev den figuren som hon blev...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar