onsdag 13 maj 2015

Oppositionens diskussionsunderlag

Oppositionens diskussionsunderlag

 

Kort beskrivning inför mötet om oppositionens budgetförslag den 12 maj 2015 i plenisalen.

 

C, KD, MP och V har gemensamt tagit fram ett budgetalternativ som syftar till att bevara skolorna i Vimmerby kommun.

 

Vi har valt att spara 4,7 miljoner (besparing år ett) för år 2016, 2017 och 2018 vilket innebär nedanstående resultatbudget jämfört med majoritetens ursprungliga förslag och det omräknade med fyra miljoner extra som orsakades av en felräkning av ekonomikontoret.

 

De fyra poster som vi valt att spara på är :

 

Minskat antal mellanchefer i grundskola och gymnasium 1.7 miljoner

Effektivisering IT-kostnader: 1.5 miljoner

Effektivisering näringslivsarbete (ej bortagande av chef) 0,5 miljoner

Minskade arvoden till politiker 1 miljon

 

Självfallet är vi beredda att diskutera dessa poster så att vi kan nå ett gemensamt förslag på rambudget. Vårt krav är att vi diskuterar bevarande och utveckling av landsbygdsskolorna och att vi därigenom eventuellt möjliggör ett undanröjande av folkomröstningsinitiativet.

 

Vi vill öppet diskutera ytterligare flera olika besparingsförslag med majoriteten då vi anser att det krävs mer än majoritetens ursprungsförslag för att komma tillrätta med kommunens ekonomiska läge.  Men framförallt vill vi i detta skede finna ett förslag som vi tillsammans kan ställa oss bakom på KS den 19 maj och som vi kan föreslå KF den 25 maj.

 

Vad gäller skolnedläggningen så har det kommit fram uppgifter om att besparingen inte kommer att bli så stor som ursprungsberäkningarna pekar på. Ett gemensamt rambudgetförslag ger oss en möjlighet att diskutera och reflektera kring hela kommunens utveckling och i synnerhet konsekvenser för landsbygdens attraktionskraft om det blir ett nedläggningsbeslut av skolor och förskolor.

 

Det ekonomiska läget med stora kostnader på socialnämnden och stora investeringar som gjorts på kort tid innebär att vi behöver konsolidera och arbeta strategiskt tillsammans för att återuppbygga kommunens ekonomi och hela kommunens utvecklingskraft.

 

Vi hoppas därför på fruktbara diskussioner på tisdag kväll och inför mötet är ni varmt välkomna med frågor om dessa rader så att vi kan komma framåt tillsammans.

 

Ingela Nilsson Nachtweij, gruppledare Centerpartiet

Sven Weckfors, gruppledare Kristdemokraterna

Caroline Axelsson, gruppledare Miljöpartiet

Lars Johansson, gruppledare Vänsterpartiet

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar