måndag 18 maj 2015

Elbilstorget blev uppskattat och välbesökt

Det fanns fem olika elbilar på torget i lördags. Nissan, Toyota, Wolkswagen , Renault och BMW var de bilmärken som visade upp elbilar. 

Nissan Leaf , Toyota Prius elhybrid , Wolkswagen E-Golf, Renault Zoe, BMWs extravaganta elhybrid-sportbil fanns på plats. 

Priserna varierar kraftigt och en del anser att elbilsprissättningen är märklig och skälet till det är att denna marknad än så länge är omogen. 

Nissan erbjuder ett månadshyrpris på 2900kr i två år och därefter erbjuds man friköp eller byte av hyrbil. Skälet är att man vill sälja fler elbilar. 

Renault Zoe kostar 209 000kr och E-golfen kostar 386 000kr. Dessa bilar ger möjlighet till supermiljöbilspremien på 40000kr som engångssumma vid inköpet. 

Kombinationen egenproducerad solel och elbil som laddas under natten är ett koncept som jag tror att många kommer att nappa på även om elpriserna just nu är så låga så att soleleinvesteringar är svårare att räkna hem. Men det byggs trots det många solelanläggningar i Vimmerby nu. Fler lär det bli. Jag diskuterade frågan med en man som bor i utkanten av Vimmerby och han planerar att investera ett par hundra tusen i solpaneler på lagårdstaket med en ny teknik där solpelpanelerna är utformade som takpannor. Även fasadpaneler erbjuds från detta företag. En mycket spännande teknikutveckling finns framför oss med elproduktion och elbilar. 

Tack alla inblandade och alla besökare som gjorde dagen så lyckad. 

Nästa steg för Ladda Vimmerby är att bjuda in till möte för att diskutera hur vi får till fler laddstationer. ALV, Oxgården, VEMAB , ICA , OK borde vara intresserade av att tillgodose Vimmerby med laddstolpar anser jag. Oxgårdens Staffan Samuelsson bygger Sedumgården med solelpaneler och kommer att bygga laddstolpar där. VEMAB har en semiladdstation på G. Vem blir nästa aktör som investerar i laddstolpar i Vimmerbybygden ? Smarta tekniklösningar med solelpaneler och laddstolpar finns framme vilket jag fotograferade i Visby hamn i somras. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar