söndag 19 april 2015

Vimmerby fiber

S och M har beslutat att Vimmerby fiber endast får ytterligare en miljon att investera i fiber under 2015 och 2016. Konsekvensen blir att fiberutbyggnaden i hela kommunen stannar av om politikerna inte agerar snabbt. Det finns flera externa aktörer som är intresserade av att hjälpa kommunen att fortsätta att bygga fiber i hela kommunen i samverkan med byalagen. 

Centerpartiet har diskuterat denna fråga djupt och anser att Vimmerby fiber gjort ett mycket bra arbete hittills men tyvärr kräver kommunens ekonomi att vi nu säljer och släpper in en annan aktör. De 890 anslutningarna som Vimmerby fiber har beställning på har ett värde på drygt 8 miljoner och till det finns ett okänt marknadsvärde på stamnätet på mellan 30 och 50 miljoner enligt Rolf Eriksson och Vimarhem har medel för att köpa fiberanslutningar till sina fastigheter i kransorterna. Kommunfullmäktige måste skyndsamt ge ett uppdrag om att sälja de delar av Vimmerby fiber som går att sälja så att fiberutbyggnaden inte avstannar. På samma gång erhålls intäkter som kan stötta kommunens ekonomi och utveckla istället för att avveckla landsbygden genom att profilera och inte lägga ner kommunens skolor i kransorterna. 

Beslutet om att Vimmerby fiber inte får mer investeringspengar kräver att fiberhandlingsplan 3.01 redigeras då det finns investeringsplaner motsvarande 50 miljoner fram till 2017 i den plan som S och M har godkänt i KS i mars och som ska till KF men som stoppats på grund av beslutet om ny investeringsbudget i april. 

Snabba beslut och bristfälliga underlag har bidragit till kommunens ekonomiska situation samtidigt som socialnämndens kostnader har stigit. Nu krävs det att kommunfullmäktige tar tag i situationen och finner ett arbetssätt som bygger på samverkan och konsensus istället för konflikt och polarisering i politiken. Demokratiarbetet i kommunen måste bli bättre anser jag. För Vimmerbybornas bästa. Det som är bra för Vimmerby kommun ska vara bäst för oss som bor här. Fiberutbyggnaden måste fortsätta! Hittills har Vimmerby fiber investerat 29 miljoner och 196 anslutningar är tända. Stamfiber mellan Kisa och Vimmerby har kostat cirka 7 miljoner. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar