måndag 13 april 2015

Tuna mobiliserar ikväll

Marie Nicholsson från Vibo och Tomas Petersson från Toverum har beskrivit skälen till att de lagt förslaget att lägga ner fyra skolor och två förskolor. De har svarat på frågor från Tunaborna ikväll. De krävdes på en ursäkt för att landsbygdsbarnen felaktigt påstås ha sämre skolresultat. Marie Nicholsson beskrev att detta beslut varit mycket svårt och att hon prioriterat Campus med sjuksköterskeutbildningen mm, föreningslivet mm framför skolorna på landsbygden för hon har en känsla av att landsbygdsbarnen presterar sämre resultat än stadsbarnen i sitt arbete på Astrid Lindgrens skola och tidigare på Vimmerby gymnasium. Kavlitetsdokumentet som Birgitta Sahlin presterade den 2/4 ansåg Nicholsson var onödigt att presentera då den delen fått för mycket fokus. Detta beslut är ett ekonomiskt beslut till största delen och bygger inte på pedagogik enligt både Tomas Peterson och Marie Nicholsson. 

Åke Hammarskjöld och Ulrika Wall ledde mötet och Mikael Wall fördelade ordet. Många beskrev att det är oacceptabelt att lägga ner Tuna skola och därmed tvinga landsbygdsbarnen att resa upp till fyra mil enkel resa till skola i Vimmerby från det år man fyller sex. Är man född i december kan det vara så att man redan som femåring ska börja dessa långa skolresor. Är det förenat med svensk skollag och barnkonventionen att tvinga så stor del av landsbygdsbarnen att färdas över en timma enkel resa med buss till sin skolgång? Detta kan få konsekvenser för inlärningen och dessutom kan man diskutera säkerheten när barn ska färdas på ishall vägar vintertid i så stor omfattning. Många undrade över beräkningar om det blir så att man väljer Vena skola istället för Vimarskolan om Tuna skola läggs ner. Då är risken stor att man tack vare relationer även väljer Hultsfreds gymnasium efter avslutad grundskola. Kostnadsberäkningar på det saknas helt. Känslighetskalkyler måste fram vad gäller skolnedläggningspaketet. 

Lars Johansson , Caroline Axelsson, Erik Paulsson Sven Weckfors och jag var de politiker som företrädde linjen att rädda skolan i Tuna. 

Engagemanget var stort och Tunaborna samlade många förslag på hur kommunen skulle kunna spara pengar så att man räddar kommunens landsbygsskolor. Här är det centralt att det inte blir polarisering mellan stad och land eller mellan olika kransorter, ansåg flera.

C, Mp och V gav många konkreta förslag på besparingar och det kommer att vara mycket betydelsefullt att många ger alternativa besparingsförslag till skolnedläggningspaketet. Centerpartiet har en lista som kommunens tjänstemän lovat att beräkna besparingar på innan den 4/5. 

Tunaborna vill bidra och Ulrika Wall och Åke Hammarskjöld beskrev hur de fått bra gehör och haft ett mycket bra möte hos de båda kommunalråden idag på eftermiddagen inför mötet i den fullsatta bygdegården. Samhällsföreningen fick uppdraget att leverera förslag till besparingar av kommunalråden och mötet i Tuna tog den uppgiften på största allvar. Åke Hammarskjöld och Ulrika Wall betonade flera gånger att samverkan mellan alla de fem orterna som drabbas måste till och står man fast vid skolnedläggningen kan det bli aktuellt att tillsammans starta friskolor i kransorter som har gemensam administration. Är det vad S har tänkt sig i framtiden som en konsekvens av skolnedläggningen? Är det så Peter Högberg vill utveckla Vimmerbys landsbygd. Finansiering till förstudier för att starta friskolor kanske kan sökas från Astrid Lindgrens hembygd där Peter Högberg är ordförande. 

Imorgon ska vi ta rambudgetbeslut i KS. Underlagen till beslut kom klockan 16.37 idag. Beslut ska tas kl. 10-12 imorgon. 

2 kommentarer:

  1. De får oxå räkna med att Rumskulla borna som väljer Mariannelund inte heller kommer komma tillbaka till Vimmerby utan fortsätta i Eksjö sen på gymnasiet.....

    SvaraRadera
  2. Det blir nog svårt att få Högbergs stöd till finansiering från ALH, med tanke på att kommunen måste betala skolpeng för barnen i friskolorna och besparingen då uteblir. Bättre att utarbeta ett fullödigt koncept med olika temaskolor och helhetssyn på barnens psykiska hälsa med mera, och söka förstudiemedel från Arvsfonden eller regionen, är mitt ödmjuka förslag.

    SvaraRadera