fredag 24 april 2015

Samverkan behövs mer än någonsin nu

Ju fler som tillåts vara delaktiga i demokratiarbetet desto bättre och mer kvalitetssäkrade beslut. Oppositionen i Vimmerby har flera gånger bidragit med kompetens och kunskap då det funnits brister i underlaget. Senast var KS den 14/4 då Lars Johansson upptäckte en felräkning i investeringsbudgeten som ledde till att majoriteten fick ajournera sammanträdet i 20 minuter för att rätta till och göra nya underlag. Lars Johansson hittade också ett räknefel på fyra miljoner i budgetbeslutet som medför att kommunen får fyra miljoner bättre resultat och KS måste ha ett extra sammanträde för att besluta om de nya siffrorna. 

Skälet är den brådska som präglar majoritetens beslutsfattande och att alla beredningar inför sammanträden sker bakom stängda dörrar med mycket få personer involverade. Kvalitetssäkringen hinner tjänstemännen inte genomföra då allt ska fram fort. Panik präglar politiken och jag anser attdet behövs samverkan och delaktighet för att komma tillrätta med den bistra ekonomiska situationen. 

I dagens Vimmerby tidning anses oppositionen vara obstinat. Jag kan tycka att majoritetens två kommunalråd ska se sig själva i spegeln och reflektera över att alla de demokratiökande förslag som oppositionen föreslår med omedbar verkan avslås utan reflektion. Ett exempel är att tillsammans göra en budgetprocess med fler delaktiga partier som tillsammans arbetar igenom kommunens ekonomi istället för att försöka göra en Quick fix genom att avveckla landsbygden genom skolnedläggning. En åtgärd som slår ut landsbygdens potential att växa.

Nu ska KOF och BUN involvera oppositionen i framtagandet av nämndsbudgetar. Miljö och bygg har redan infört det arbetssättet. Tyvärr saknas det arbetssättet i den högsta ledningen i kommunen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar