tisdag 7 april 2015

KS idag

157 barn ska gå i skolan i Tuna, Rumskulla, Djursdala och Gullringen till hösten. 7 börjar i Tuna, 5 i Rumskulla, 6 i Djursdala och 8 i Brännebro. Totalt blir det 

Tuna 42 elever
Rumskulla 37 elever
Djursdala 31 elever
Brännebro i Gullringen 47 elever

Sten-Olof Svensson som var skolchef före Birgitta Sahlin ansåg att 25 elever var minimigräns för en byskola för då drabbades kvalitén på skolans undervisning. 

De fyra skolor och de fyra orterna som nu drabbas av förslaget om skolnedläggning har alla en stabil nivå långt över 25 elever om man ser till hur det ser ut med antalet barn på förskolan. Exempelvis Djursdala förskola är överfull och där borde man placera en paviljong för att tillgodose efterfrågan av dagisplatser på orten. Nej, förslaget är snabb nedläggning av såväl skola som förskola utan att ge orten en chans att arbeta med inflyttningsfrågor. Byborna kanske vill arbeta som man gjort i Pelarne och locka småbarnsfamiljer till orten med argumentet att förskola och skola är den bästa i regionen. 

En lärare i Tuna som verkligen lagt ner sin själ i sitt arbete uttryckte stor besvikelse över att skolledningen inte meddelat att hon gjort ett dåligt arbete med låga resultat. Hon kände sig besviken över och skuldtyngd över att argumentet för nedläggning var låga resultat torts att de inte går att bevisa och att personalen inte fått chansen att göra ett ännu bättre arbete för att rädda kvar skolan på orten. 

Känslorna är många och medborgardialogen har uteblivit och om man läser Peter Högbergs blogg så inser man att han inte är intresserad av medborgarnas synpunkter mer än vart fjärde år. Däremellan är det Han som bestämmer kommunens bästa och medborgarna "göre sig icke besvär". Han har nämligen helikopterperspektiv och är inte en man av folket för han är politiker och har getts mandatet att ta tuffa beslut som exemplevis skolnedläggningsbeslutet i Vimmerby kommun utan folkomröstning. Han vurmar för representativ demokrati och anser att direktdemokrati är av ondo för samhällsutvecklingen. Är det den sortens heltidspolitiker vi vill ha i Vimmerby kommun? 

En annan fråga som jag kommer att ställa och som Jakob Karlsson har resonerat om på Vimmerbybloggen är att majoriteten ställer fel frågor i budgetarbetet. Jag är benägen att instämma. Socialnämnden borde analyseras djupare i budgetarbetet. På dagens sammanträde kommer det ägnas en och enhalvtimme till BUn och bara en timma till socialnämnden och en halvtimma till KS trots att kommunens ekonomiproblem finns i socialnämnden och kommunstyrelsen om man läser de senaste årens ekonomiska redovisningar. Grundskolan som nu ska få betala för underskotten i socialnämnden och KS har 98% av kostnaderna jämfört med liknande kommuner. Grundskolan kostar redan mindre än vad den gör i andra kommuner och det är tack vare personal som arbetar och har arbetat med små resurser och trots det har stigande resultat de senaste åren. Om jag förstått rambudgetförslaget som vi fick presenterat den 31/3 så ska BUN minska sin kostnad från utfallet på 290,3 miljoner till 277,6 miljoner samtidigt som Socialnämnden minskar från 302.2 miljoner till 295,9 miljoner. Detta innebär skolnedläggningar i kommunen. Socialnämnden har redan ökat sina kostnader de senaste åren med cirka 45 miljoner samtidigt som skolan haft en förhållandevis jämn nivå och har hållit budget runt 275-280 miljoner. 

Det gäller att alla politiker får möjlighet att sätta sig in i siffrorna på de 8 arbetsdagar som finns tillgängliga för kommunstyrelsens budgetberedning. Tjänstemännen och politikerna har bråda dagar. Vilken tur att jag har ledigt denna vecka från mitt ordinarie arbete och kan ägna mycket tid till detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar