tisdag 7 april 2015

Körsbärskullens fantastiska förskola ska stängas av M och S i Vimmerby

Astrid Lindgrens mormor bodde i Pelarnehult. Hon kallades Lovisa med de snälla händerna för hon var jordemoder i socknen och var Samuel August älskade Hanna i Hults mor. Pelarnehult ligger ett stenkast från den fantastiska medeltida kyrkan som en pyroman nästan lyckades bränna ner för några år sedan men som räddades av en rådig kyrkvärds fru. 

Körsbärskullen förskola beskrivs så här (nedan) på kommunens hemsida. Passa på att läs nu innan nedläggningen är ett faktum och barnen flyttas till paviljongen vid Skogsbacken på andra sidan stan i Vimmerby tätort. Barnens föräldrar måste då köra sina barn över en mil enkel resa och fritids kommer inte längre att erbjudas pelarnebarnen i Pelarne. Barn vill kunna gå hem efter fritids själva när de kommer upp i trean. Det kommer inte att bli möjligt i framtiden. Avvecklingen av den riktiga "körsbärsdalen" som är förebild för Astrid Lindgrens beskrivningar av den plats där Sofia bodde i Bröderna Lejonhjärta är ett sorgligt faktum när S och M köper skolförvaltningens nedläggningspaket. 

Kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk beskriver och vurmar för Körsbärskullens verksamhet på sin blogg så sent som år 2012. Då ville han utveckla verksamheten. nu vill ha avveckla densamma när samarbetet med S och deras inflytande på M är i fokus. Är alla moderater beredda att montera ner landsbygden för att bevara makten? 

http://vimmerby.blogspot.se/2012/04/korsbarskullens-forskola-i-pelarne.html

Körsbärskullens förskola i Pelarne ligger ca 12 km från Vimmerby, vackert belägen inte långt ifrån Pelarne kyrka. Förskolan består av en avdelning med barn i åldern 1-5 år samt fritidsbarn 6-7 år. Barngruppen är mindre här än på många andra förskolor. För barnen innebär det trygghet och ökad  möjlighet till inflytande över verksamhetens innehåll. Förskolans ledord är trygghet, delaktighet och glädje.  

Hur arbetar förskolan för att nå läroplanens mål?

Vi arbetar efter förskolans läroplan ( Lpfö 98) och Vimmerby kommuns "Nämndsplan för styrning av barn-och utbildningsförvaltningen". Vi erbjuder en god pedagogisk verksamhet där vi sätter barnen och deras intressen främst. Vi eftersträvar att vara en förskola där barn, föräldrar och personal trivs och har roligt tillsammans. Barnen erbjuds en verksamhet som är trygg och glädjefylld och där varje barn får möjlighet att använda sin kreativitet och fantasi och i sin egen takt utvecklas till en självständig individ.

Barnen ges inflytande i vardagen på förskolan genom att deras intressen tas till vara och ligger till grund för innehållet i verksamheten. Vi använder alla våra sinnen för lärande. Det gör att lärandet blir intressant, roligt och varierat. Vi lägger stor vikt vid våra miljöer både inomhus och utomhus. Vårt närområde erbjuder en vacker natur, möjlighet till många varierande skogspromenader och närhet till sjön Mossjön. Vi har en stor utegård med bra lekredskap, cykel- och tennisbana och fotbollsplan som inspirerar till mycket lärande och rolig lek. Våra lokaler är stora och luftiga. Vi har också tillgång till egen gymnastikhall, slöjdhall och eget kök. Barnen får hemlagad och näringsriktig mat som tillagas av vår kokerska på förskolan.

Förskolans egen utvärdering

Skriftlig terminsvis utvärdering av förskolans prioriterade mål,  pedagogisk dokumentation, reflektioner tillsammans med barnen, utvecklingssamtal, föräldraenkät och daglig kontakt med föräldrar ger oss återkoppling i verksamheten och en grund för fortsatt planering.

Information till föräldrar om utveckling och lärande

Vi värnar om ett gott föräldrasamarbete. Föräldrarna får information och möjligheter till inflytande över innehållet i verksamheten under inskolning, utvecklingssamtal, föräldramöten samt månadsbrev som skickas hem med information om förskolans innehåll. Vår viktigaste kommunikationskanal är den dagliga kontakten mellan föräldrar och personal.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar