lördag 4 april 2015

Funderingar

Jag läser följande på Jakob Karlssons Vimmerbyblogg ( http://vimmerby.blogg.se) och vill även meddela alla som undrar kring folkomröstning att Glennfalk är öppen för fler folkomröstningar och ser en folkomröstning om skolnedläggning som en möjlighet. Den bilden är vi många som delar med Micael Glennfalk.  

Från Vimmerbybloggen:  

”Kan inte veta exakt”

Nedläggningen av de fyra skolorna och två förskolorna väntas spara 18-19 miljoner från och med 2017. Hur mycket av den summan som är för förskolorna kan inte Glennfalk svara på.

– När vi sitter i diskussioner får vi en sammantagen siffra och detaljerna kommer först när förvaltningschefen drar det här i budgetberedningen. Oppositionen har fått Vimmerbyborna att förstå att vi har haft en budgetberedning. Det har vi inte haft. Vi har haft en partiöverläggning. Vi kan inte kräva att tjänstemännen ska gå in i detalj i det här skedet.

Bör ni inte veta exakta kostnader innan ni lägger ett sådant här förslag?

– Det handlar om tillit till förvaltningen. De har gått på djupet. Man kan tycka att vårt förslag är dåligt underbyggt, ja, men det här är vad vi kan klara av och kräva av våra tjänstemän när vi är i ett diskussionsstadium. Vår fördjupning börjar nu och detaljkostnader kommer på dialogdagarna. Allt som förvaltningen har kommit med har verkat trovärdigt hittills.

Hur ser du på att höja skatten ytterligare?

– Det är inte jag beredd att ta som moderat och det tror jag inte majoriteten är heller. I första hand vill vi utföra verksamheten på ett smartare och billigare sätt.

Vad kan få er att ändra er?

– Att förvaltningens siffror inte stämmer, att förslagen är fel eller att det kommer fram bättre förslag som visar samma besparing. Jag är en öppen person och har ingen prestige i det här. Det här är hur vi ser på det, men kommer det förslag som är bättre och som innehåller samma besparing så är jag beredd att ändra mig. Först när fullmäktige fattat sitt beslut känner vi till det slutgiltiga förslaget.

Budgetramarna ska fastställas av fullmäktige i maj medan innehållet kommer upp på dagordningen först i september. "


Mina påskaftonsfunderingar kommer här: 

Ovanstående innebär att kommunens beredning av rambudget är exakt två veckor varav påskhelgen infaller under denna period. Flera tjänstemän är lediga från kommunen nästa vecka. Exakt åtta arbetsdagar från det att beredningen startar tills KS tar beslut om rambudget. Det måste vara rekordsnabbt för en kommun med ekonomiskt svårt läge och kommunala nettokostnader på knappt 800 miljoner kr. Det som Gränsögruppen ägnat sig åt sedan konferensen i januari är partiöverläggningar tillsammans med kommunens hela ledningsgrupp (alla förvaltningschefer ) . Kostande för konferensen på Gränsö var 58 000kr plus tjänstemännens traktamente och allas resor tor och retur Västervik. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar