torsdag 23 april 2015

Folkomröstningens namnlistor finns nu i Vimmerby tidning

Igår och idag finns namnlistor i Vimmerby tidning för de som ännu inte skrivit under. Målet är att folkomrösta om att bevara skolor och förskolor på landsbygden i Vimmerby kommun. S och M påstår att folkomröstningen ska handla om två olika budgetalternativ och det är orimligt eftersom det är kommunfullmäktige som beslutar om rambudget. Folkomröstningen ska handla om det som de som skrivit under namnlistorna vill rösta om nämligen: " Jag vill ha en folkomröstning om skolor och förskolor på landsbygden i Vimmerby kommun ska läggas ned eller bevaras. "

Jag anser att en samhällsekonomisk konsekvensanalys måste genomföras före ett rambudgetbeslut som innehåller skolnedläggningspaketet som drabbar fem kransorter i kommunen. Ortsborna måste få tillgång till de underlag som majoriteten grundar sitt beslut på. Vi i oppositionen har utfört egna beräkningar utan tillgång till underlag som visar att skolnedläggningen leder till kostnadsökningar och inte kostnadsminskningar på lite längre sikt då landsbygdens utveckling i kommunen raseras. 

Peter Högberg valdes till ordförande i föreningen Astrid Lindgrens hembygd igår kväll som ska utveckla landsbygden i hela regionen med hjälp av EU-medel och kommunala medel. Vimmerby kommun kommer att medfinansiera landsbygdsutvecklingen med likvida medel. (Cirka 600 000kr/år i fem år) Är han jävig när det kommer att drälla in förstudieansökningar för att bygga friskolor och föräldrakooperativ  i kransorterna i Vimmerby kommun om majoriteten verkligen står fast vid skolnedläggningsbeslutet. Först ska folkomröstningen ske, därefter ska majoriteten ta hänsyn till resultatet av densamma och Micael Glennfalk har lovat att ta hänsyn till folkomröstningens resultat. Under den tid som folkomröstningen genomförs får ett rambudgetbeslut som innehåller skolnedläggningsbeslut inte tas enligt kommunallagen. Alla beslut som rör det som folkomröstningen berör är inhiberade enligt lagen. Folkomröstningen ska genomföras skyndsamt enligt instruktionerna. Annika Högberg som är ordförande i valnämnden måste med andra ord sätta igång arbetet med folkomröstningen på måndag då namnlistorna överlämnas klockan 17 utanför Stadshuset. Allmänheten är välkommen att delta vid överlämnandet. Fem olika personer från de olika kransorterna kommer att genomföra överlämnandet till kommunfullmäktiges presidie. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar