fredag 20 mars 2015

Uppförsbacken i Vimmerby i september 2011!

Det kan ibland vara lätt att kritisera i efterhand och nedan finns en debattartikel om en tidigare politisk fråga där S och C drev samma linje och M en helt annan. I efterhand inser alla att kostnaden för att nyanlägga fotbollsplaner vid Ulriksdal med ömsom vattensjuk terräng och ömsom berg och stenbunden mark där det hade krävts stubbbrytnibg för att bygga en Bullerby cup-anläggning motsvarande den anläggning inkl. bollhall som idag finns på Ceos hade varit mycket kostsamt. 

 Idag finns en nära nog komplett fotbollsanläggning med konstgräs och inomhushall för fotboll året runt med bred fritidsverksamhet i intilliggande lokaler. Jag är stolt över att tillhöra ett stabilt parti med kloka och förnuftiga politiker som samverkar och har samverkat på ett bra sätt med många olika partier över tid. Vimmerby behöver fler politiker som är intresserade av att bryta tankar och diskutera före stora beslut. Politisk prestige finns inte alls i det parti som jag känner inifrån utan vi har ett mycket öppet klimat med högt i tak där alla får vara med och bestämma och där partipiskan inte viner om man har en avvikande uppfattning i en specifik fråga. Så anser jag att demokrati och delaktighet ska fungera i Vimmerby .

På grund av svår terräng för bostadsbyggande är området vid Ulriksdal lagt på is. De investeringar för att förbereda för byggnationer dör är avbrutna om jag förstått kommunstyrelsens beslut rätt under år 2013. Nu hänvisas de som vill bygga nytt till området ovan Folkets park där det finns utrymme för tio nya tomter. Lyckebo och Hällerum heter de två åkrarna som nu är planlagda för bostäder och där överklagandet är avgjort. Detaljplanen har därmed vunnit laga kraft. Välkommen att köpa tomt där! Området är mycket trevligt och på vårarna när jag  gått där och plockat sten (eftersom mina föräldrar har arrenderat denna mark av kommunen under min uppväxt) , så kan man höra de underbara vårfåglarna sjunga där som exempelvis sädesärlor och 

Politisk prestige och inte kalkyler bakom nej till Ulriksdalsarena

22.09.2011 09:16



En idrottsanläggning vid Ulriksdal hade varit ett starkt incitament för nyinflyttning och för att hålla kvar unga familjer i Vimmerby. 
Idrottsanläggningen, förskolan, VOK-området, idrottsallen, tennishallen, ishallen, golfbana - allt sammantaget skapar ett stort attraktionsvärde på tomterna vid Ulriksdal.

Beslutet centern och socialdemokraterna tagit att hålla fast vid en idrottsanläggning insprängt i ett industriområde bygger på prestige och svårigheten att ändra fattade beslut, snarare än kostnadskalkyler, framtidssyn och visioner. 
Att som centern gör, påstå att det skulle kosta 100 miljoner att bygga ett idrottsområde vid Ulriksdal, är inte seriöst. Det skulle ju betyda att Bullerbycup-planerna som finns idag skulle kosta mellan 80-90 Mnkr att nyuppföra.Att som socialdemokraterna gör, säga att vi ska lägga motsvarande pengar på satsningar i kransorterna, är inte realistiskt. 
För att beräkna kostnaderna för idrottsområdet i Ulriksdal måste man se vad man får i bytet. Industrimarken på Ceos är försäljningsbar, infrastrukturen finns redan, likaså ett antal företag som vill bygga där. 

Att som centern och socialdemokraterna säga nej innan ens kostnaderna redovisats tyder på andra bevekelsegrunder än ekonomiska. Flera av politikerna satt med i beslutet om Ceos, så det är lätt att se att det hela bygger på prestige. Prestige har aldrig byggt ett samhälle eller fört frågor framåt. 
Ulriksdalsplanerna skulle byggas på redan ägd kommunal mark. Genom ett helhetsgrepp; industrimark, tomtmark, fritidsmark och med en bra långsiktig planering hade Vimmerby fått ett fritidsområde nåbart med gång- och cykelväg från hela centralorten. 

Problematiken att bygga en komplett anläggning på Ceos, omgiven av industrier som nu kompletteras med Vimmerby Miljö och Energis nya gigantiska kraftvärmeverk som granne och det expansiva Tallholmen, där samtliga företag växer, överlämnar nu centern och socialdemokraterna till Vimmerby IF. 
Om man nu säger nej till industrimark på den delen av Ceos där fotbollsplanerna ligger, måste man säga ja till industrimark någon annan stans. 
Kommunen arbetar just nu med förhandlingar om mark för tung industri utanför riksvägarna som alternativ till dyra Krönsmon som tagits fram tidigare mandatperiod. 
Denna nya mark är i sig inget alternativ för småindustri, hantverkare och handel, för dessa finns i dagsläget begränsat med tomter. 
Politisk prestige hindrar nu tillväxten i Vimmerby och försvårar för sammanhållna verksamhetsområden - industri, bostäder, fritid - i centralorten. 
Det beklagar jag. 
Uppförsbacken i Vimmerby kommun har blivit brantare. 

Micael Glennfalk 
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar