fredag 13 mars 2015

Nytt tillväxt-och näringslivsråd som exkluderar intresserade

Den politiska majoriteten tillsätter ett antal utvalda företag och organisationer till att erbjudas plats i ett nytt näringslivsråd som ska ersätta de två råden som fanns under förra mandatperioden. Jag yrkade att man skulle erbjuda plats till de företag och organisationer som är intresserade med utgångspunkt från näringslivsenhetens lista. 

Det är en inkluderande politik och väljer inte bort presumtiva personer som vill bidra med idéer och förslag till hur Vimmerbys näringsliv ska utvecklas tillsammans med lokala politiker från såväl majoritet som opposition. 

I dagens tidning framgår tydligt att den nya politiska majoriteten inte betraktar oppositionsrådet som en kraft i den politiska ledningen i kommunen. Helen Nilsson var alltså inte en del av den politiska ledningen under den förra mandatperioden eller är det så att hon nu i denna nya roll exkluderar den position som hon själv innehade under den förra mandatperioden från att ingå i den politiska ledningen i Vimmerby kommun. Alla andra kommuner som jag känner till använder oppositionsrådet till olika funktioner. Helen Nilsson hade ansvaret för personalfrågor under den förra mandatperioden. Tyvärr lyckades hon inte göra kommunen till en attraktivare arbetsgivare . Inte en enda motion om det hanterades från S om att försöka göra kommunen mer personalvänlig. Däremot fanns en motion från C om detta som nu är bifallen och skapar skillnad. Det har bildats en personalklubb mm tack vare den motionen och jag förväntar mig att den strategiska planen för hur medarbetarna i kommunen ska utvecklas snart läggs fram för kommunstyrelsen och återrapporteras till KF. 

Om det nu skulle dyka upp en intresserad företagare eller en intresserad organisation som den nya majoriteten i Vimmerby vill erbjuda en plats i det nya rådet så krävs det ett nytt beslut i kommunstyrelsen. Det är inte smart och kostnadseffektivt. Det är tungrott, kostsamt och ineffektivt. Det är väl inte det som ska känneteckna kommunens näringslivsarbete. Vi i C vill att utvecklingsarbetet ska vara snabbt och flexibelt på alla fronter. 

Här nedan finns listan som de sex ledamöterna i majoriteten i KS röstade in i rådet. Ingenstans i handlingarna framgår det hur dessa har valts ut dvs urvalskriterier och jag anser att politiken ska inkludera och inte exkludera när man tar beslut. Det är helt enkelt olyckligt och odemokratiskt  med denna typen av listor i beslut som måste upphävas om man vill göra en korrigering efter en tid. Leif Carlsson saknas i den nya majoriteten i KS för han hade erfarenhet av att formulera smarta och heltäckande beslut. Dessutom står det att Vimmerby kommuns presidium ska erbjudas att ingå. Vilket nämndspresidie avses? Självklart KS presidie men den förändringen var det ingen som yrkade om i majoriteten. Slarvigt, kan jag tycka kännetecknar den nya majoritetens politik i KS. De visste heller inte vilka extra KF-sammanträden som de själva föreslagit på sitt gemensamma gruppmöte och på KF-presidiets gruppledarmöte den 5 mars. Nu blev det ytterligare två extra KF den 4 maj och den 7 september för att debattera rambudgeten respektive nämndsbudgeten. Kostnad cirka 30000kr. Hur ska nämnderna hinna ta fram detaljerade budgetar till den 7/9. Förutsättningen är troligen flera extra nämndssammanträden för att klara det. Kostnad? Den nya politiska majoriteten har panik och signalerar att kommunen är i kris utifrån ett ekonomiskt perspektiv samtidigt som SKL i sin rapport säger att kommunen har en sund och välskött ekonomi som forna politiker lagt grunden för. Problemet för Vimmerby är stora investeringar på kort tid med ökade kapitalkostnader och driftkostnader samt att nämnderna inte håller sina budgetar. Skattehöjning är väl att vänta kan jag tro. Hur gör Västervik ? 60 miljoner i vinst 2014. Vimmerby kommer troligen att landa på 20 miljoner minus år 2014. Det måste vi tillsammans hantera på ett klokt sätt. Oppositionen har flera bra förslag som vi kommer att presentera den 14/4 på KS då budgetramarna ska antas. 

att 
erbjuda följande företag och organisationer att delta i Vimmerby kommuns 
tillväxt- och näringslivsråd: 
Företagarna 
Vimmerby Turistbyrå ek. förening. 
Lantbrukarnas riksförbund 
Motormännens riksförbund 
Vimmerby Fastighetsklubb 
Vimmerby Handel 
Orkla Foods AB 
RM-Snickerier AB 
ZobraAB 
AB Åbro Bryggeri 
Finja Prefab AB 
Svensk Tryckgjutning AB 
Mediagruppen Swepress 
Polyform Specialsnickerier AB 
Astrid Lindgrens Värld AB 
GDL Transport AB 
Metallfabriken Ljunghäll AB 
Skanska Byggsystem AB 
Vimmerby Kvinnliga Företagare 
Arbetsfårmedlingen 
GS-facket 
IF Metall 
Vimmerby kommuns presidium och näringslivsenheten 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar