torsdag 5 mars 2015

KS på tisdag

Nu har kallelsen till tisdagens möte med kommunstyrelsen kommit och det är en intressant lista. Tyvärr är det flera ärenden som saknar förslag till beslut och till flera ärenden kommer det att delas ut material vid sittande bord. Bland annat återremissen på fiberhandlingsplan där vi ska få mer ekonomiunderlag. Hur mycket ska investeras i fiber år 2015 med tanke på att det ryktas att kommunen inte får låna mer pengar till investeringar. Att man helt enkelt slagit i lånetaket. 

Ärende 2 har jag initierat under förra mandatperioden då jag efter att ha pratat med Högsbys kommunalråd om Riksbyggen och deras stora affärer i den kommunen. http://ingelann.blogspot.se/2013/09/riksbyggen-och-hogsby.html

Vimarhem gjorde en utredning om trygghetsboende på uppdrag av KF under ledning av ordförande Tomas Holgersson. I den belystes möjligheten att samverka med Riksbyggen för att bygga trygghetsboende. Viktigt att se upp med kommunens totala kostnad i denna typ av samverkan. 

Det var under alla heta diskussioner om trygghetsboende som jag lade det förslaget och när vi sedan skrev en motion om att bygga ut Granen så presenterade vi ett förslag att låta marknaden och Vimarhem lägga anbud på att köpa Granen och villkora en utbyggnation. Kan det vara det som nu är på gång? Hoppas det. Ska bli så intressant att lyssna på Riksbyggen på tisdag och med tanke på att det lovats att byggas trygghetsboende och kommunen troligen har investeringsstopp inom kort så är det mycket intressant. C var först med förslaget att bjuda in Riksbyggen och det är jag stolt över.  

S och M är uppgivna vad gäller kommunens ekonomi och de diskuterar investeringsbudget trots att det borde vara driftbudgeten som alla diskussioner borde handla om. Investeringarna i investeringsbudgeten kräver detaljbeslut för att få ett genomförande . Driftbudgeten borde däremot tas på allvar. C tar ansvar och föreslog redan förra året i samband med budgetdebatten i KF ett omedelbart anställningsstopp. Varför tvekar den nya majoriteten om en sådan åtgärd? Den borde vara oundviklig snart och de rekryteringar som verksamheten kräver måste göras oavsett ett anställningsstopp. Men alla anställningar skulle värderas noggrannare med ett sådant ansvarsfullt beslut. Synd att vi inte får vara med och diskutera och ta ansvar för att komma tillrätta med driftens bekymmersamma situation. Vi har många idéer om hur vi kan spara pengar. Vårt viktigaste förslag är att genom flera olika åtgärder minska sjukskrivningarna för det orsakar stora kostnader och skapar problem inför framtiden med svårigheter att rekrytera rätt kompetens. Kommunens attraktionskraft som arbetsgivare måste bli bättre snarast och sjukskrivningssiffrorna måste åtgärdas. Läs vår motion som är bifallen om att Vimmerby måste bli en bättre arbetsgivare. 

Kallelsen till KS på tisdag:
http://www.vimmerby.se/PageFiles/1435/KS%202015-03-10%20Kallelse%20dagordning.pdf

Vår motion om Vimmerby-den goda arbetsplatsen
https://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Politik/Motioner/Vimmerby-kommun--den-goda-arbetsplatsen-/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar