måndag 16 mars 2015

Investera i museer i rätt takt

Hans Rosling är en föreläsare som jag bland annat använder i min undervisning i Naturkunskap på Gamlebygymnasiet. Han beskriver tillståndet i världen på ett mycket pedagogiskt och intresseväckande sätt. Såväl klimatförändringar som förändringar i inkomst mellan länder illustrerar han med sina bubblor. The Washing machine är en annan sevärd och tankvärd föreläsning om betydelsen av tvättmaskinens inträde i samhället och hur den investeringen möjliggjorde högre utbildning för han personligen tillsammans med så många världsmedborgare. 

Kjell-Åke Hansson beskriver Hans Roslings tips till världens länder att bygga museer här. https://astridlindgrensnas.wordpress.com/2015/03/15/hans-rosling-investera-i-museer/

Astrid Lindgrens Näs investerar för att locka fler besökare till parken. Jag har länge uppskattat deras satsningar även om jag är en av få politiker som anser att satsningen behöver sansas och att kommunens bidrag bör fasas ut med tiden i takt med besökarnas tillströmning till de nya trädgårdarna.   Skälet till det är att vi behöver medel till skola, vård och omsorg och i en kommunal budget fightas alla om samma medel. Näs borde få tre miljoner 2015, 2,5 miljoner 2016 osv. Det borde vara förnuftigast i dessa tider. Den 31/3 informeras oppositionen om majoritetens budgetförslag. Kommer våra förslag att finnas med? Kommer landsbygdsskolor att drabbas? (Hoppas inte det) Kommer skatten att höjas? Kommer det att införas investeringsstopp och anställningsstopp? Någon som hört något rykte mer än att det ska svångremsanpassas i stora dimensioner. Det snackas det redan om ute i verksamheterna. Hur kommer det att påverka kommunens möjligheter att rekrytera kompetens? Hur påverkar det kommunens attraktionskraften? Hur ska sjukskrivningarna minska? Där finns många kronor att spara. 

S och M måste nu visa medborgarna hur de ska leda Vimmerby under denna mandatperiod. Var finns de gemensamma visionerna utöver det som publicerats på Högbergs blogg den 23/12 2014? Får vi veta de gemensamma visionerna och målen med den för Vimmerby nya politiska konstellationen och den nya organisationens effekter på verksamheterna den 31/3 dvs hela tre månader efter att alla nya politiker tillträtt. 

Fortfarande efterlyser jag socialdemokraternas aktivitet i konstellationen. Nästan alla ordföranden är S-märkta och Ewa Berglund och Camilla Strid måste snart agera i närtid eftersom deras båda nämnder troligen inte håller budgeten i fjol och iår. Det enda vi hört är att grundskolelärarna ska få mer i lön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar