fredag 27 mars 2015

31/3 klockan 14

Det är tidpunkten som startar ett stort uppdrag för mig. Det är nämligen då som hela KS ska få information om det socialdemokratiska och moderata förslaget till rambudget för 2016. Mitt uppdrag som oppositionsråd, mellan denna tidpunkt och KS den 14/4 då beslut ska fattas, blir att ta fram ett alternativt budgetyrkande som vi kan framställa den 14/4 och den 4/5 i KF. 

Vår ambition är att ta fram ett eget budgetalternativ utifrån tjänstemännens budgetunderlag som vi lovats att få ta del av den 31/3. Majoriteten fick siffrorna redan i januari på Gränsö. Vi i oppositionen får därmed begränsade möjligheter att ta fram ett budgetalternativ. Vad är egentligen skälet till att oppositionen inte ens fått insynsplatser i budgetberedningen denna gång vilket ör praxis i de allra flesta kommuner? Antingen finns man med i presidiet eller AU som bereder budgeten eller så har man insynsplatser. Det är så demokratin är tänkt att fungera och för Vimmerby vore det bäst med så många engagerade politiker som möjligt som tänker och planerar politiska förslag anser jag personligen. Den rödblåa röran har antagligen haft stora behov och har stora behov av att ensamma sitta och förhandla utan andra partiers insyn. Demokratiunderskottet växer i takt med att socialdemokraterna blir tystare och tystare. 

Kommunchefen föreslår att vi ska få följande möjligheter att ta fram ett budgetalternativ. Men hur övriga fem partier i oppositionen ska arbeta med budgetalternativ är oklart i dagsläget. 

Påskledigheten ska ägnas till budgetarbete för Vimmerby kommun. Ekonomiska prioriteringar är avgörande för Vimmerby kommuns attraktionskraft och framgång. 

-          Förslag till vad ni i oppositionen vill förändra eller lägga till jobbas fram av er inkl. texter

-          tillgång till Mattias 2-3 timmar ganska omgående efter den 31/3 som opposition

-          Beredning av vilka yrkanden tas fram av er i oppositionen och ekonomichef (eller annan personal inom den centrala administrationen gör beräkningar av vad det innebär.)  Kan vara rimligt att använda samma uppställningar som majoriteten. Men själva förslagen behöver ni skriva fram själva

-          Därefter tillgång till de chefer som finns i kommunens strategiska ledningsgrupp utifrån ert behov t ex 2 timmar enskilt med de ni önskar.

-          Därefter ett par timmar med Mattias igen strax innan den 14/4.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar