måndag 23 februari 2015

Solelmotionen är bifallen och nu ska den verkställas

Sol-el

Tekniken att framställa el med hjälp av solceller har funnits i flera decennier, men har hittills använts i liten omfattning, främst av kostnadsskäl. Den ökande efterfrågan på förnyelsebar energi, utvecklingen vad gäller teknik och kostnader och ny och kommande lagstiftning för att underlätta för så kallad mikroproduktion av el har nu gett ett stort uppsving för direktel från solen. Främst i sydliga länder, men även i Tyskland och Danmark som ur solsynpunkt är ganska lika Sverige har produktionen av el från solen mångdubblats. Trots statligt stöd till investeringar i sol-el har utbyggnaden i Sverige gått sakta. Vi tror att okunskap och fördomar är viktiga orsaker till denna tröghet.

Fördelarna med elektricitet direkt från solen är många, solen som en i praktiken outsinlig källa ger gratis energi, inga driftskostnader, vid placering på tak åtgår ingen ny mark, befintligt ledningsnät används, inga störningar i form av ljud, ljus eller utsläpp och dessutom enkelt att installera och sköta. En fördel på köpet är att intresset för hur vi framställer, förbrukar och sparar el ökar.

Vimarhem AB har nyligen beslutat att inventera tak lämpliga för montering av solceller och därefter placera sådana på fastigheter med bra förutsättningar. Det bör ligga också i kommunens intresse att kommunens egen elförsörjning, men även kommuninnevånarnas, klaras på ett hållbart och miljövänligt sätt. Kommunens betydelse som inspiratör och föredöme är också viktig.

Med hänvisning till ovanstående hemställer vi att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag

a t t inventera kommunala tak som med hänsyn till läge, orientering, taklutning och takkonstruktion är lämpade för montering av solceller

a t t efter fullgjord inventering under 2013 påbörja installation av solelsanläggningar

a t t i budget för 2014-2015 avsätta belopp för en fortsatt utbyggnad

a t t i samråd med Vimmerby Energi och Miljö AB ta fram en strategi för hur bolaget på bästa sätt kan stimulera och underlätta för villaägare, fastighetsägare och ägare till kommersiella  fastigheter att satsa på el från solen.

Vimmerby 2012-11-26

För Centerpartiets fullmäktigegrupp

PerÅke Svensson
Per Åke Svensson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar