tisdag 10 februari 2015

Second handbutiker sviks av finansministern

I dagens Vimmerby tidning publicerades min insändare men tyvärr saknades exemplet. Här finns insändaren i sin helhet. 

Finansministerns svek mot utsatta människor

Sedan 1 januari måste ideella second hand-butiker som exemplevis Erikshjälpen , Second-hand i Vimmerby,  som förut varit momsbefriade, betala 25 procent i moms. Situationen har uppstått efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen och nu måste Skatteverket jämställa ideella second-hand butiker med andra, vanliga butiker.

Detta trots att varorna som säljs för återbruk redan har betalats moms på, första gången de köptes, och dessutom skänks gratis till butiken, kan de inte heller dra av momsen i deklarationen.

 

Centerpartiet är oerhört bekymrade över vilka konsekvenser den nya tolkningen kan få för ideell verksamhet och det fina jobb som görs för att hjälpa hemlösa och ekonomiskt utsatta.

För statsfinanserna är det småsmulor som Skatteverket nu tvingas jaga, men för ideella verksamheter och utsatta människor är det stora ekonomiska medel som riskerar att falla bort.

Samhällsproblemen försvinner inte bara för att det ideella arbetet blir svårare att genomföra och därför kommer utsatta människor få mindre och sämre stöttning. Om det offentliga ska hantera saken lär kostnaden bli väldigt mycket högre.

 

Därför krävs agerande av regeringen för att ändra lagarna och underlätta för det ideella arbetet. Dessvärre ser vi väldigt lite aktivitet hos finansminister Magdalena Andersson, som tycks svika samhällets ideella krafter genom att vara passiv.

På en skriftlig fråga i riksdagen uppger finansministern att hon inte avser att vidta några åtgärder.

Det är ett svek som i slutet går ut över ideellt arbete med återbruk och som ger många Vimmerbybor möjlighet till en social och behjärtansvärd insats.


Ingela Nilsson Nachtweij , Centerpartiet i Vimmerby 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar