torsdag 8 januari 2015

Vänorterna kommer till Vimmerby i sommar

Vänorterna kommer till Vimmerby i sommar! Nedanstående blogginlägg om internationellt utbyte skrev jag i somras och nu är det aktuellt eftersom KS redan på tisdag ska hantera en ansökan på 80 000kr som föreningen behöver för att genomföra besöket. Jag hoppas att majoriteten föreslår bifall till förslaget. Centerpartiet diskuterar frågan via mejl just nu. Ur min synvinkel så är omvärldskontakter mycket värdefullt när främlingsfientligheten verkar öka i Europa. Det som händer i Frankrike just nu är en väckarklocka som alla bör lyssna till och reflektera kring. Vimmerby behöver mer och inte mindre internationella utbyten, tycker jag. Hur ser min efterträdare Lennart Nygren på de internationella frågorna? Han är nämligen ansvarig för det arbetet med KS som samordnare enligt KFs reglemente. Anna Erlandsson Karlsson har som kanslichef/administrativ chef tjänstemannaansvaret för de internationella frågorna eller ör det kanslijurist Therese Jigsved som har det ansvaret. Ska kolla upp det idag. 

Publicerat i juni 2014: 
"Jag träffade Ann-Britt Frost som är ordförande för föreningen Norden igår och hon berättade om vänortsträffen som föreningen Norden ansvarar för att arrangera år 2015 för kommunens vänorter i Danmark, Norge, Finland och Island. 

Hon berättade om deras planer och vi diskuterade hur kommunen skulle kunna bidra och stötta arrangemanget som kommer att arrangera ett läger för ungdomar parallellt med besöket för vuxna. Ansvaret och förfrågan ligger hos Kultur-och fritidsförvaltningen. 

Cirka 65 personer förväntas delta i arrangemanget från våra nordiska grannländer. 

Avslutningen kommer att presentera en föreställning som ungdomarna skapat under det fyra dagar långa lägret och det kommer att bli en fest med småländska delikatesser. 

Bra för Vimmerby kommun och viktigt för oss som bor här med samverkan inom Norden. Omvärldskontakter är så utvecklande tycker jag och berikar i alla åldrar. 

Som kommunfullmäktiges ordförande i Vimmerby är jag den som ska representera kommunen vid internationella utbyten enligt kommunens strategi för internationella utbyten och därför engagerar jag mig i olika utbyten som pågår. Målet är att ta fram en tydlig strategi med vilka utbyten som ska vidareutvecklas för Vimmerby kommun och tydliggöra syften med utbyten. Men det är kommunstyrelsen som har ansvaret för ledning och samordning, enligt nedan. 

Organisation

Kommunstyrelsen ansvarar för ledning och samordning av det internationella arbetet. Kommunfullmäktiges ordförande är kommunens representant i internationella sammanhang och ska medverka i de mer officiella internationella kontakterna. Kanslichefen har det övergripande ansvaret för det internationella arbetet på tjänstemannaplan. 


Jag har kontakter med Vimmerby gymnsiums internatioenlle samordnare Thomas Svarren om de utbytesprojekt som finns där och som planeras. 

Jag hade även för avsikt att besöka Joniskis firande av stadens dag denna helg men det fanns ingen mer som ville eller fick följa med på den resan så Vimmerby kommun kommer inte att vara representerat iår. Förra året var PerÅke Svenson och Helen Nilson där och utsåg en stipendiat som studerat på Vimmerby folkhögskola i vinter vilket genomförts i säkert tjugo år. Nu tas det en time out för utvärdering av det fortsatta samverkandes mellan Joniskis och Vimmerby. Demokratiprojekt har också funnits då Vimmerby varit vänort med Joniskis sedan staden och Litauen blev ett fritt land. 

Det ska bli spännande att engagera sig mer i det internationella arbetet som Vimmerby har men det krävs att vi blir tydligare med syfte och mål kring alla utbyten, anser jag. 

I strategin för Vimmerbys internationella kontakter står 

Vad vill vi uppnå?

Vimmerby kommun ska genom de internationella kontakterna

- ta ett internationellt medansvar för en demokratisk utveckling i världen
- öka förståelsen mellan olika kulturer för att på så sätt förebygga främlingsfientlighet - bidra till att värna om den globala miljön
- ge våra barn och ungdomar möjlighet till internationella kontakter för att motverka främlingsfientlighet och underlätta inträdet på en alltmer internationell arbetsmarknad -ge våra barn och ungdomar möjlighet att praktiskt träna språkkunskaper utomlands
- genom kunskapsöverföring bidra till att stärka demokratin där det så finns behov
- som kompetensutveckling ge den kommunala personalen möjlighet att se med andra ögon på vår egen verksamhet.
- öka intresset för Sverige, vår region och Vimmerby 

Längst ner finns hela strategin och den behöver kompletteras med utbytet med Odense, Kristiansand och barnkulturfestivalen som arrangerades så framgångsrikt  i Vimmerby förra året

 http://www.mynewsdesk.com/se/astrid_lindgrens_vaerld/pressreleases/nordisk-barnkulturfestival-i-vimmerby-868560

Den nordiska barnkulturfestivalen har inletts på initiativ från Mikael Ahlerup på Astrid Lindgrens värld under senare år. Dit kommer Micael Glennfalk, Anders Eriksson och Birgitta Sahlin att åka i sommar. http://www.vimmerby.se/Global/Politik%20och%20förvaltning/Internationella%20kontakter/Strategi%20för%20Vimmerby%20kommuns%20internationella%20arbete.pdf" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar