onsdag 7 januari 2015

Bitter Högberg drabbar demokratiarbetet i Vimmerby

www.hogbergstankar.se/2015/01/06/att-ha-makten/

Peter Högberg är bitter för alla år de suttit i opposition. Så bitter att han skriver ett långt och till stora delar osakligt blogginlägg och här framgår maktfullkomligheten med all tydlighet som nu infunnit sig hos Socialdemokraterna i Vimmerby. 

Det ligger numera i sakens natur att oppositionen inte ska få del av samma information som tidigare och skälet är att oppositionen inte fick så mycket information som man önskade förrförra mandatperioden och mandatperioder före det. 

Så nu vet vi det alla. Högbergs sanning, alltså. Är det verkligen hela majoritetens sanning? Äldre respekterade socialdemokrater borde reagera snart på nedmonteringen av demokratin i Vimmerby. 

Personligen har jag blivit politiker för att kunna påverka och bygga ett ännu bättre Vimmerby. Vilken är  Högbergs drivkraft? Makt och endast makt verkar det vara för politiska förslag saknas nästan helt på hans blogg utöver kravet på kostnadsfri kulturskola som Moderaterna inte verkar intresserade av att infria. Offensiva satsningar på Astrid Lindgrens Näs är en annan politisk fråga som  Högberg och Glennfalk delar men som många Vimmerbybor inte delar när skolan och omsorgen lider av stora underskott i sina verksamheter och där det förväntas stora besparingar av majoriteten. 

Astrid Lindgrens Näs är en utmärkt anläggning som kommer att ha en fantastisk framtid , inte minst med hjälp av den uppmärksamhet som Astrid Lindgren fått i julhelgen med tre avsnitt av den utmärkta dokumentären av Kristina Lindström och kommer att få under kommande år. Men kommunen har inte möjlighet att i all framtid lägga tre miljoner årligen utan verksamheten bör på sikt bli självfinansierande med hjälp av regionens och nationens bidrag och inträdesintäkter och inte genom kommunala bidrag. Kommunens kärnverksamhet är inte kulturverksamhet på Näs. Centerpartiet vidhåller att minskningen av kommunalt bidrag bör vara enligt en trappa med en halv miljon minskning om året. Politikerna bör också ta ansvaret att söka medel från regionens kulturpengar. Enligt säker källa har Vimmerby kommun inte efterfrågat regionala medel från kulturpengarna på flera år och när jag frågade Vd Kjell-Åke Hansson om det så svarade han att det var politikernas ansvar och politikerna har uppenbarligen inte tagit det ansvaret vilket i mina ögon är mycket märkligt när man exempelvis reagerade så starkt på Alma-prisets tillkännagivandes förflyttning. Borde det inte lagts lite energi på att söka kulturpengar från regionförbundet då? Kalmarbarnen borde få en gratis tågresa till Vimmerby för att besöka Näs och om Vimmerby kommun inte lyckas få regionförbundet att betrakta Näs som ett länsmuseum med rätt till årligt stöd så kommer heller inte länets barn att få åka till Näs på studieresa. Nej, det är endast till Kalmar och länsmuseum som man får resa kostnadsfritt med KLT. Detta borde styrelsen på Näs arbeta med tycker jag. Tyvärr har oppositionen för första gången ingen plats i styrelsen trots att oppositionen av egen kraft enligt valresultatet erhållit platser i de andra kommunala bolagen. 

Åter till politisk organisation och Högberg. 

Att Leif Larsson och Leif Carlsson byggde en ny organisation med ett halvtidsarvoderat oppositionsråd och presidier istället för AU beskrivs som en mindre förändring jämfört med den förändring som gjorts nu efter att valresultatet resulterat i en konstellation med majoritetskoalition mellan S och M. Verkar som att M än så länge befinner sig i periferin i detta bygge av form och skälet är säkerligen att Leif Carlsson som har den politiska erfarenheten inom M har lämnat skeppet. När ska sakpolitiken börja diskuteras av majoriteten? Vimmerbyborna är nog mest intresserade av det och fixartjänstens återinförande är det enda som vi uppmärksammat utöver överenskommelsen på Högbergs blogg. De där minnesanteckningarna syftar jag på då som ännu inte är korrigerade med ett språkprogram. 

Trygghetsboende är en sakfråga som jag lyfter i en insändare i dagens Vimmerby tidning efter att ha läst ett blogginlägg på kommunens hemsida. Jag syftar på att Vimarhem redan hade byggt ett flerbostadshus på Pistolsmeden om kommunalrådet lyssnat istället för att ge Vimarhem byggstopp. Denna fråga borde innebära verkstad då politiken är överens om upplägget med att låta marknaden bygga ut Granen och det innebär att Vimarhem är en del av marknaden och kan välja att köpa Granen och bygga trygghetsboende omgående om politiken så vill. Nu är väl Långbänken i denna fråga slut. Majoriteten förväntas skrida till handling NU. 

5 kommentarer:

  1. Bara kort så kommer den samlade oppositionen i nämnder och styrelser få mer och INTE mindre information!!!

    SvaraRadera
  2. Då undrar jag hur den information som delges den 29-30 januari ska förmedlas till den samlade oppositionen

    SvaraRadera
  3. Informationen som jag förmodar kommer att delges av ledningsgruppens chefer till den samlade majoriteten

    SvaraRadera
  4. Kostnaden för bara boendet för 20 personer i dubbelrum är 15000kr på Gränsö och hela konferensen med kostnader för arvoden för alla majoritetens ordföranden borde stanna på minst 150 000kr. Inte ens marcus Jonmyren får delta fast han är inbjuden om jag fått rätt info.

    SvaraRadera
  5. Att majoriteten vill träffa tjänstemännen ser jag inte som något konstigt och så kan även oppositionen göra. Sedan så tillkommer inga arvoden då alla presidier har fasta årsarvoden och inga sammanträdesarvoden.

    SvaraRadera