måndag 29 december 2014

Vimmerbymajoritetens politik verkar spretig och ogenomtänkt.

Peter Högberg skriver så här på sin blogg: Är man säker på sin ideologiska hemvist är det inte svårt att samarbeta över gränserna. Då vet man precis hur långt man kan gå i förhandlingar utan att sälja sin själ. Om det kan funka på det lokala planet så tror jag med lite jävlar anamma att det kan fungera även på riksplanet. Man måste vara beredd på att släppa prestigen, men inte sin ideologi.

Det är två vitt skilda ideologier som ska komma överens om politiken. Snarast måste väl visionerna för kommunen antas på nytt eftersom de visioner som är antagna av kommunfullmäktige är den forna alliansens visioner och socialdemokraterna hade ett eget visionsdokument som de yrkade bifall till. 

Socialdemokraterna i Vimmerbys valmanifest för 2015-2018 finns här

http://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/Vimmerby/2014/valpaket_socialdemokraterna%20(1).pdf

Moderaternas kan jag inte hitta på nätet. http://moderaternaivimmerby.blogspot.se verkar vara en icke uppdaterad hemsida. 

Det gemensamma manifestet som man förhandlat fram finns på bloggen Högbergstankar som är socialdemokraten Peter Högbergs blogg. 

Nog har S i Vimmerby förhandlat bort delar av sin själ enligt mitt sätt att betrakta den överenskommelse som S och M publicerat. 

Jag noterar att Helen Nilsson inte alls var en kandidat till att bli kommunstyrelsens ordförande för då hade socialdemokraternas 19 mandat räckt till för att ge henne den posten. 

Peter Högberg blev inte heller ordförande i Kultur och fritid. Jan Henriksson fick släppa fram Moderaten Claes Wetterström som ordförande i Vimmerby energi och miljö. 

Men kvinnorna Eva Berglund och Camilla Strid fick de två tyngsta ordförandeuppdragen i kommunen. Mycket bra för jämställdheten tycker jag. 85% av kommunens verksamhet finns inom dessa nämnder och här tror jag att det hade behövts andre vice ordförande från oppositionen för att hjälpa till att hitta effektiva sätt att arbeta med besparingar. Vilka ska förresten sitta i myndighetsutskottet? Där behövs väl tre politiker eller räcker det med två? 

Camilla Strid saknar erfarenhet från ordföranderoll i kommunal nämnd. Hon har bland annat suttit som ledamot i VEMAB under förra mandatperioden så hon är ett oprövat kort. Kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk kommer att sätta mycket höga krav på dessa ordföringar och deras vice ordföranden, Marie Nicholsson och Tomas Petersson . Den sistnämnda har stor kommunal erfarenhet i alla fall. Det är ju en tröst. 

Det ska bli spännande att läsa den ungdomspolitik som majoriteten ska driva under mandatperioden och den ska beskrivas i mellandagarna. Det är Daniel Nestor med flera som ska presentera den vilket han berättade när jag frågade varför det inte arrangerats något mer ungdomsparlament trots att det framgår på hemsidan att så ska göras två gånger årligen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar