måndag 29 december 2014

Socialdemokrater och moderater presenterar sitt manifest för Vimmerby 2015-2018!

Nu har jag firat jul med min kära familj och återser vardagen med tillförsikt.

Med Vimmerbys bästa för ögonen förundras jag när jag hittar manifestet för vad den nya majoriteten vill åstadkomma på en socialdemokratisk blogg och ingen annanstans. Ett hafsverk av sällan skådat slag som inte ens är testat av en ordbehandlare vad gäller språklig kvalité. 

Jag läser att majoriteten ska arbeta för en positiv befolkningsutveckling och samtidigt ska barnomsorgen möta att antalet barn ökar... Gata ska flytta tillbaka till kommunen och kulturskolan ska införa låneinstrument. Offensiva satsningar, eller inte? 

Men det allvarligaste av allt är att landsbygden ska utvecklas enbart med hjälp av landsbygdsprogrammet i Vimmerby. Jag förutsätter att majoriteten avser EU:s Landsbygdsprogram som tidigast är igång i slutet av 2015 där Peter Högberg själv är delaktig som ordförande i Astrid Lindgrens Hembygd. LEADER kommer att heta "Lokalt ledd utveckling" men tyvärr är det små pengar och många avgränsningar och hinder pga av krångligt regelverk och stor administration. Kommunens nya majoritet har inga egna visioner eller avsikter att utveckla landsbygden där en tredjedel av Vimmerbyborna bor. Det är ett fattigdomsbevis för den nya majoriteten.http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/lantbruk-och-landsbygd/landsbygdsutveckling/landsbygdsprogram-2014-2020/Pages/default.aspx

Men det kanske är det landsbygdspolitiska handlingsprogrammet som åsyftas och då är det ju riktigt bra för det har alla åtta partier som finns i kommunfullmäktige arbetat fram under år 2013-2014 under ledning av moderaten Sören Sjöholm och som skulle ha antagits i juni 2014. Hoppas att det snart ska upp till beslut. Landsbygden i Vimmerby behöver en politisk handlingsplan, anser jag och ett förslag ör framtaget som har varit ute på remiss. 

Jag saknar också en plan för fortsättningen av fiberutbyggnaden i hela kommunen. Inget nämns om det och det är avgörande för hela kommunens tillväxt. Vimmerbys utbyggnad går exempelvis mycket långsammare än i flera grannkommuner. Hur ska landsbygdsprogrammets nya regler tillämpas i Vimmerby? 

Läs gärna manifestet nedan men härmed utfärdas en varning för den som far illa när svenska språket misshandlas. Tryckfel är en sak men ideliga meningsbyggnadsfel tyder på att detta manifest är ett hafsverk som inte korrekturlästs och förankrats i en bred grupp. Programmet verkar vara minnesanteckningar från ett möte. 

Noterar också att Peter Högberg och Helen Nilsson debatterade med Gudrun Brunegård om att valberedningen skulle beakta  jämställdshetsperspektivet och då är det märkligt att det är fem män och endast en kvinna i KS som företräder majoriteten. Kunde inte valberedningen bättre under ledning av socialdemokraten Ewa Berglund?  Under förra mandatperioden var det en man och två kvinnor som var ordinarie för S i KS. Nu är det bara Helen som är kvinna i KS utöver undertecknad. En tredjedel av oppositionen är kvinnor och en sjättedel av majoriteten. Helen brukar hävda att S är det främsta jämställdhetspartiet. Trovärdigheten fallerar för S på flera olika sätt inom denna konstellation. Helen Nilsson beskrev även att S strävat efter jämvikt i KS mellan partierna men ordförandeposten tillföll M och innehar utslagsröst så det är långt ifrån jämvikt och inte heller jämställt. Majoritetens avsnitt om oppositionens roll i den avslutande delen av manifestet förtjänar inte ens kommentarer med tanke på den stora demokratibristen i den nya majoritetens organisation. 

http://www.hogbergstankar.se/2014/12/23/detta-vill-socialdemokraterna-och-moderaterna-i-vimmerby/#comment-1337

"Övergripande strategi för åren 2015-2018

Vi socialdemokrater och moderater kommer tillsammans leda och utveckla Vimmerby kommun 2015-2018. Här presenteras de övergripande satsningar som ska göras samt investeringar och hantering av kommunens ekonomi. Detaljer kommer vi presentera inför varje enskilt ärende när de kommer upp på agendan.
En ekonomi i balans är vårt övergripande mål denna mandatperiod. Med att ekonomin ska vara i balans så menar vi att det årligen ska finnas ett överskott i driftbudgeten Detta kommer innebära satsningar hela tiden prövas gentemot vad ekonomin tål. Vi tänker arbeta offensivt då vi anser att det finns många förbättringar att göra för såväl kommunens invånare som vår personal. Förbättringar som kan bidra till nöjdare kommuninvånare och personal, bättre näringslivsklimat och en effektivare kommunal ekonomi.. 
Ekonomiska mål:
  • Att ha ett årligt överskott i driftbudgeten på minst 2 procent.
  • Att börja amortera ner kommunens låneskuld under mandatperioden. 
Under mandatperioden:
  • Arbetet fortsatta med att skolan ska bli bäst i Sverige.
  • Utredas hur vi kan erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.
  • Utredas möjligheterna för barnomsorg på barnens villkor.
  • UF-företagandet bredda, utveckla och ökas.
  • Införas PRAO i grundskolan
  • Gata flytta tillbaka till kommunen.
  • Genom den nya politiska organisationen kommer det lokala näringslivet kunna få ett större i fokus.
  • Vimmerby utvecklas som en utmärkt kommun att driva företag i.
  • Införandet av en fixartjänst utredas.
  • Kulturskolan utvecklas med bland annat låneinstrument och kulturens roll i skolan ska stärkas.
  • Det tas fram en offensiv personalpolitik som ger en bättre arbetsmiljö och som ger personalen önskad sysselsättningsgrad.
  • En positiv befolkningsutvecklingen skapas
  • Ungdomsinflytande utvecklas(egen presskonferens i mellandagarna).
  • Landsbygdsprogrammet aktualiseras i budgetarbetet under mandatperioden.
  • Det fortsättas att satsa på Vackra Vimmerby och regionens attraktionskraft både mot besöksnäring och fast boende/inflyttare.
Investeringar den kommande mandatperioden i egen eller andras regi:
Vi pekar här på ett antal områden som det i en del fall måste investeras i, i andra fall bör. Vi vill inför varje punkt utreda om det är kommunen eller en annan aktör som ska stå för investeringen. Vi ska också se över hur finansieringen ska finansieras, vilket innebär att kommunens eget kapital kan komma att tas i anspråk.
  • Trygghetsboende – vi behöver öka antal lägenheter enligt trygghetsboendekonceptet
  • Gruppboenden
  • Nya bostadsområden för villor och flerbostadshus med bland annat sjönära läge – boendet är en viktig del i Vimmerbys attraktionskraft.
  • Vi behöver se över Vimarhems bestånd av hyresrätter för att skapa medel att nyinvestera i bostäder.
  • Barnomsorgen – ökningen av antalet barn i kommunen måste mötas.
  • Idrottshallens utbyggnad i Vimmerby
  • Friidrottsbanor Södra Vi
  • Omklädningsrum Frödinge
  • Gång och cykelvägar i kommunen
Vi kommer arbeta pragmatiskt med att driva kommunen framåt. Mycket av arbetet kommer att ske aktivt i nämnder och styrelser. Om en spretig opposition vill vara med så kommer vi vara glada att få fram lösningar som delas av en stor del av politiken. Men vi kommer inte driva långbänkar i väntan på att oppositionen ska bestämma sig. Då kommer vi gå vidare och fatta beslut, för det behöver Vimmerby."
Nedan finns det valmanifest som socialdemokraterna lovade att infria om de vann makten i Vimmerby. Jämför detta med ovanstående och vi finner att de viktigaste punkterna ska utredas och inte införas direkt. Så kan det gå i en förhandling med ett parti som är ideologiskt långt ifrån det egna. Inget om kommunens ekonomi står att läsa i nedanstående och hur man ska arbeta med densamma. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar