söndag 7 december 2014

Majoritetens ökade arvoden som klubbades i förrgår mm

Jag har nu räknat igenom arvodesförslaget och jämfört med de fasta arvoden som ledamöter i nämnder fick år 2013. Det sker en uppräkning av riksdagsmannalönen årligen och den ingår givetvis i denna ökning men det är ändå otroliga siffror som jag nu tänker redovisa för er alla. 

Märkligt att Vimmerby tidning har valt att inte göra en djupare analys av detta utöver att jämföra med kostnad per invånare för politikerarvoden i olika kommuner. Det har ändå återremitterats av oppositionen så det har funnits tid och anledning då oppositionen diskuterat detta i flera insändare mm. 

Det intressanta tycker jag är hur majoriteten med S i spetsen som, enligt sin ideologi inte borde medverka till ett förslag som detta. Jag vet att Annika Högberg tillsammans med en arbetsgrupp inom S har skissat på detta "all inclucisve" -system men att syftet skulle vara att sko sig själva med många arvodeskronor hade jag inte anat av ett parti som kallar sig socialdemokratiskt. S lade fram detta förslag i RDB redan för ett år sedan. Hade de planerat att göra en organisation med ordförande från majoritet och vice ordförande från majoriteten. Svaret är nej på den frågan för det går att läsa i RDB och KFs protokoll. Man ville ha ordförande från majoritet och vice ordförande från opposition enligt modell från miljö och bygg och kultur och fritid under denna mandatperiod. Men detta ändrades under förhandlingen med M. Micael Glennfalk däremot lade exakt ett sådant motförslag till Annika Högbergs nedröstade motförslag vid första behandlingen av arvoden för denna mandatperiod som gjordes av RDB redan år 2012 med Leif Larsson i spetsen. Då återremitterades hela förslaget med KS och Micael i spetsen för man ville ha mer arvode till socialnämndens ordf och BUNs ordf. mm.

Majoriteten S och M ökar de fasta arvoden för ordförande och vice ordföranden som båda ska tillfalla majoriteten med 1 581 320 ( en miljon femhundraåttioentusen trehundratjugo ) kronor enligt sidan 109 och 110 i handlingarna till KF. Samtidigt minskas arvoden som tillfaller oppositionen med 83 916kr och totalt ökas fasta arvoden med 1401637kr. Sammanträdesarvoden har utgått med 863 178kr år 2013 vilket bör läggas till så att det blir en total kostnad på 2 612 252kr för 2013. Vad blir då jämförelsesumman för arvoden för 2015? 3 150 711plus sammanträdesarvoden för gruppledarna som inte har beräknats eller uppskattats men om man tittar på sidan 113 så framgår det att andre vice ordförande erhållit cirka 40000kr i BUN, och 80000kr i socialnämnden och därutöver tillkommer sammanträdeskostnader för oppositionens gruppledare i Kultur och fritid och Miljö och bygg. Totalt borde det bli minst 250 000kr ytterligare. Majoriteten påstår att deras förslag till politisk organisation med två heltidsarvoderade kommunalråd och med borttagande av andre vice ordförande från oppostionen så blir organisationen mer demokratisk och samtidigt billigare. Det har jag läst i flera insändare från de tillträdande kommunalråden. Det börjar likna en pomperipossasaga tycker jag och skickar givetvis dessa uppgifter till olika media. Vimmerbyborna förtjänar att få veta vad som håller på att hända i Vackra Vimmerby med ekonomin och med demokratin. 

Upprörd är jag faktiskt och jag hoppas innerligt att jag räknat fel. Därför ber jag er alla att kontrollräkna så att jag inte missförstått något. Jag frågade majoriteten i KF igår om detta men ingen ville svara eller försvara dessa höga arvoden till några få politiker. Tystnaden var verkligen öronbedövande tills Helen gick upp och sa att vi har andra siffror än du. Men jag har bara summerat ur handlingarna svarade jag. När vi debatterade politisk organisation sa Helen att nu har vi två partier vars behov ska tillgodoses. Men förra mandatperioden hade vi fyra partier och det behövdes inte flerdubblas några arvoden för att besätta ordförandeposter då. Vad är skillnaden nu. Jo, S och M vill belöna sig själva i förväg och nu förväntar sig oppositionen att arbetet ska bli flerdubbelt bättre än under förra mandatperioden. Det kommer vi att granska noggrant. Verksamheterna behöver de 750 000kr extra som den nya majoriteten ökat arvoden till sina "ordföringar"med på bekostnad av bredden och oppositionen. Det gör sex miljoner under mandatperioden som jag anser ska tillhöra verksamheterna. 

Här kommer mer siffror ur handlingarna. 

Fast arvode till förste vice ordförande ökas med exakt 504 900kr till ett heltidsarvode från 25%och kallas kommunalråd fast vi inte vet vilka extra arbetsuppgifter som ska utföras. I verkligheten har PerÅke fått 41% av en kommunalrådeslön vilket är en ökning med 239 900kr. Oppositionsrådet Helen Nilsson hade 322920 kr i totalt arvode varav 307800 var fast arvode för en halvtidstjänst år 2013. Hon erhöll med andra ord 57920kr mer än PerÅke under år 2013. Vad uträttade hon 2013 som år 2015 är värt exakt 92 340kr mindre för hennes efterträdare. Vilken skillnad i ansvar och uppgifter som oppositionsråd har presenterats? Oppositionsrådet ska inte få tillgång till presidieberedningar i KS på måndagar. Exkludering med andra ord. Men att sköta informationsspridning till alla oppositionspartier om kommande ärenden ska uträttas på samma sätt som Helen har gjort för totalt 1,2 miljoner i arvode under förra mandatperioden., för cirka 400000kr mindre i ersättning.  Möjlighet att besöka nämndssammanträden i kommunen är nytt. Gäller det även ITSAM ? 

Helen Nilsson har säkert gjort ett utomordentligt arbete som oppositionsråd och hon ska ha all heder som hon förtjänar för det av de som har haft behov av hennes informationstjänster dvs MP, V och SD och som kan värdera hennes arbete och de presidemedarbetare som hon har haft. 

Saken handlar om framtiden och hur majoriteten nu har klubbat igenom sitt förslag till ny politisk organisation och nya arvoden och framförallt om hur det förbättrar Vimmerby kommuns demokrati och ekonomi och välfärdstjänster till medborgarna. Vård, skola och omsorg är kommunens kärnuppgifter. Viktigt för alla politiker i Vimmerby oavsett ersättning för enskild ledamot. 

Hur blir det med personalpolitiken , till exempel? Kommer det friskvårdsbidrag mm till personalen så att de höga sjukvårdstalen kan minska. Det borde införas omgående. Med en  sådan investering finns miljoner att spara för en kommun som går mot stora underskott, de närmaste åren. Investeringar i personalens hållbarhet och hälsa är verkligen på tiden. Min motion har bifallits men det enda resultat som jag känner till är totalt 100 000kr för att starta en personalklubb. 

Hur blir det med ungdomsparlamentet ? Var det bara en engångsföreteelse innan valet? På hemsidan står det att det ska arrangeras två gånger per år och nu var det länge sedan det var april månad. Dags för ett nytt parlament eller ska kultur och fritid fortsätta med G lobträdsmodellen som fungerat utmärkt tidigare. Har förra ungdomsparlamentet följts upp. Protokollet finns här. Uppföljning efterfrågas härmed. Ungdomarna brukar nämligen klaga på att de får många tillfällen att uttrycka sina synpunkter men ingen återkoppling och då är det ju inte så mycket värt. Alla minns skolmaten och duscharna som diskuterats otaliga gånger. Vimar är ombyggt. AL väntar...

Hur blir det med landsbygdspolitiken? Hur blir det med fibern? Hur blir det med Näs? Hur blir det med mellanstadierna? Hur blir hyran nästa år på Vimarhaga och Borghaga? Vem blir kommunens politiske finansminister? Johan Rosen tyckte att det skulle bli Helen eftersom Johan, saknade förtroende för Micael Glennfalks sätt att sköta kommunens ekonomi. Helen skulle bli "husmodersekonom"
för kommunen, vad han nu kan mena med det. Möjligen menade han att kommunens ekonomi ska skötas som Helens hushållsekonomi. Helen skruvade lite på sig när kraven levererades av Johan under ett långt anförande där han plötsligt iklädde sig rollen som socialdemokrat och inte folkpartist. 

En annan kommentar igår kväll var att forskaren som tycker att denna politiska org. är oschysst, omoralisk och ytterst olämplig inte har hela bilden enligt paret Högberg, Nilsson och att Helen hade minsann förklarat så att Alexandra Edman på Smålandsnytt förstod. Konstigt att hon valde att inte skriva om det då...
Socialdemokraterna debatterade detta mycket intensivt som om de försökte övertala sig själva , för oppositionen lyckades de inte övertala och de flesta moderaterna valde tystnad. Igår kväll var det endast en moderat uppe i talarstolen medan fyra centerpartister (PerÅke Svensson, Anna Svensson och Curt Tyrberg och jag) äntrade talarstolen under kvällen. Tre socialdemokrater, Ewa Berglund, Peter Högberg och Helen Nilsson, om jag minns rätt. C är bäst på demokrati i Vimmerby.. 

Det kommer att bli en händelserik mandatperiod , var så säkra och spännande och först ska M och S driva valrörelse mot varandra för båda vill bidra till att det egna blocket vinner majoriteten i riksdagen, så att den budget som de företräder där blir verklighet . Kommunens budget är en helt annan historia. 

1 kommentar:

  1. Hej Ingela, jag har aldrig hymlat med att jag i över 20 år var aktiv socialdemokrat. Några av dem som var med när S var över 40 % har nu liksom jag lämnat och hamnat hos borgarna med följd
    att S har ca 30%. Vi får hoppas det blir fler! Johan Rosén

    SvaraRadera