måndag 24 november 2014

Demokrati igen

Majoriteten i Vimmerby kommer att omfördela makten på bekostnad av demokratin och delaktigheten i Vimmerby. 
40% av medborgarna har ingen som företräder dem i något nämnds-eller bolagspresidie då oppositionen föreslås att inte få någon ordföranderoll i någon nämnd eller något bolag. Undantaget är KS där oppositionsråd ska finnas men där oppositionsrådet inte får delta i presidieberedningar. 
Ingen ekonomisk besparing och stor försämring för demokrati och delaktighet. 
Genom detta utestängs diskussioner med oppositionspolitiker med breda kunskaper och erfarenheter som skulle kunna leda till förslag som skulle kunna utveckla Vimmerby och som kan beslutas i konsensus för Vimmerby bästa. Polarisering av den politiska arenan och sannolikt mer kostnader för förankring och ej väl genomarbetade förslag. Demokrati handlar om delaktighet och att många människor får tillfälle att ge sin syn på olika frågor. Majoriteten minskar möjligheter till breda uppgörelser och väl förankrade beslut i konsensus. Hur gynnar detta Vimmerbyborna ? 
Nackdelarna är flera. Färre som är delaktiga, mindre demokrati, mindre förankrade och genomarbetade förslag. Mer tjänstemannaresurser för att informera både majoritet och opposition. Mer och inte mindre kostnader för demokratin. 
Flera ordförandeposter har dubbla eller tredubbla fasta årsarvoden plus sammanträdeskostnader. Vad föranleder dessa stora höjningar? Det bör alla Vimmerbybor få reda på då det är allas skattepengar som ska betala alla arvoden och det finns många behov att uppfylla i omsorgen, i grundskolan och i förskolan mm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar