fredag 17 oktober 2014

ITSAM

Jag vill berätta för de som vill veta att min svärfar Sten Nachtweij skrivit en insändare i dagens Vimmerby tidning om ITSAM helt utan min vetskap. Jag tycker dock att hans text beskriver Vimmerbybornas uppfattning om ITSAM och nu måste vi kommunpolitiker göra flera saker, för att få ordning på ITSAM och förbättra dess förtroende hos medborgarna. Det blir inte bra när man diskuterar på Vimmerby tidnings insändarsidor istället för att sätta sig ner och tillsammans lösa knutar och problem, framtidsfokuserat. Energidränage och ineffektivitet uppstår tror jag, när chefer måste ut i tidningen och försvara sin verksamhet istället för att fokuserat jobba med det som orsakat skriverierna. 

En utredning som visar tydligt vart pengarna går och hur allt fungerar behövs. Vimmerby fiber har ändrat i regelverket som kommunfullmäktige beslutat vad gäller 60% krav på anslutningar innan man börjar gräva. Detta innebär att man kommer att gräva även om det bara är en abonnent på gatan. Det kräver ett nytt kommunfullmäktigebeslut eftersom det innebär en betydande budgetpåverkan. Kostnaden för varje anslutning kommer att bli dyrare ju färre som ansluter sig. Robin Hood -effekten riskerar att brinna inne. Landsbygden förlorar stort. Bra att Telia och Vimmerby fiber måste samordna grävningen men min fråga är hur fördelningen av kostnaden kommer att se ut om Vimmerby fiber har en abonnent och Telia resten på vissa gator? Dessutom är det väl nu ungefär samma tjänste-och kommunikationsoperatörer i båda näten. Telia och Telias syster som snart ska köpas upp av Telia . 

Telia har lyckats sälja in sin öppna fiber till en stor andel Vimmerbybor. Vad kostar all den marknadsföring som gjorts av Vimmerby fiber och alla brev som skickats till de 1400 som anmält intresse. När man sedan ringer ITSAM och frågar om det är någon ide att svara och beställa fiber om man bor i Tyrtorp så svarar man att du behöver inte skicka in beställningen för vi hör av oss när vi kommer till din hemort. Då undrar man varför man skickat ut alla dessa brev med svarspost?  Även jag fick ett brev men mig veterligen kommer varken Telia eller Vimmerby fiber att gräva på Bysjövägen än på länge. Jag får nöja mig med ADSL på 30 megabit/s så länge.

Transparens inom Vimmerby fiber behövs och en uppdaterad handlingsplan och en uppföljning av ekonomin. Ekonomistyrningen måste vara det viktigaste av allt när man sjösätter ett 72-miljonersprojekt och som påverkas av hård konkurrens av Telia. Kommunfullmäktiges ledamöter ser fram emot utvärderingen av Vimmerby fiber vid årsskiftet och en ny genomarbetad handlingsplan utifrån nya förutsättningar för projektet. 

Missnöjet från Vimmerbyborna är tyvärr stort och förtroende måste byggas underifrån. Susanne Korduner och Henrik Röste är mycket kompetenta och professionella men det hjälper inte mycket när ITSAM saknar förtroende hos många av en av dess medlemskommuner medborgare. 

Gör om och gör rätt och bli transparenta som det var sagt efter att Alberto Necovskis köptes ut. Endast så kan dessa tidningsskriverier få ett slut. Alf Wesik blev mycket irriterad över att två tjänstemän far med osanning om att Vimmerby tidning skapar osanning. Jobba transparent som det anstår en kommun. Tillsätt ett IT-råd i Vimmerby . Jag såg en av medarbetarna på Vimmerby gymnasium som arbetar med IT-frågor äta lunch med en av ITSAMs tekniker igår och det finns säkerligen en mycket bra dialog mellan förbundet och skolan. Men det finns inget som inte kan bli bättre och effektivare. Vimmerby kommun måste bli mycket duktigare på kostnadseffektivitet i alla led. ITSAM är en mycket viktig del i kommunens viktiga kostnadsjakt som jag ser det. Får vi en väl fungerande administration med bra IT-tjänster så kan det stötta kostnadsminskningen på ett mycket bra sätt, tror jag. Men då måste ITSAM jobba lyhört och underifrån tillsammans med företrädare för verksamheternas behov. 

ITSAM är vår IT-avdelning i Vimmerby kommun och vi har skrivit ett avtal om att vara med. Vi var några som ville analysera mer vad avtalet gällde innan vi gick med och förhandla om vissa delar som verkade orimligt dyra för skolans verksamhet. Skolan ska ju ha råd med mer än IT . Eleverna på ungdomsforum berättade i måndags att internet inte fungerar alls på skolan trots att de har Vimmerby fiber. Brandväggarna gör att eleverna kastas ut från nätverket och hela systemet är svajigt enligt eleverna. Har skolorna råd att bygga om så att det fungerar? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar