söndag 10 augusti 2014

Ur vårt valprogram 2

Ett grönare Vimmerby


Vi vill göra strategiska satsningar så att de gröna näringarna blomstrar i kommunen Vi vill ha större andel närproducerat i den offentliga maten. Den offentliga upphandlingen måste använda möjligheten till mer närproducerat nu när EU gjort det möjligt att ställa miljö- och klimatkrav i upphandlingen.  
Vi vill bygga fler energieffektiva byggnader med egenproducerad elproduktion och se över redan byggda fastigheters energiförbrukning och göra målinriktade insatser. Tack vare centerpartiet finns nu medel till solelinvesteringar i budgeten. Nu gäller det att bygga dessa på de bästa taken i kommunen för att vi ska bli ännu mer självförsörjande på el. Börja med taket på det nya äldreboendet.
Vi vill öka möjligheter till cykling i hela kommunen. Det ska anläggas cykelvägar vid nybyggnation av vägar i och genom kommunen på det sätt som gjordes när man byggde två plus ett väg mellan Vimmerby och Toverum.. 

Biogasmack måste byggas snarast i Vimmerby för att den lokalt producerade och miljövänliga biogasen ska användas till transporter nu när den snart inte längre kan användas i fjärrvärmeproduktionen.

Infrastruktur för elfordon ska projekteras och byggas så fort som möjligt. Snabbladdstolpar behövs för att minska räckviddsångesten för de som vill köpa elbil. Laddstationer vid samåkningsparkeringarna runt Vimmerby ska prioriteras. Vimmerby kommun bör gå före och visa vägen och köpa elbilar till exempelvis hemtjänsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar