torsdag 28 augusti 2014

Definitionen av ett öppet nät enligt Vimmerby fibers hemsida

Så här ska vi bygga det öppna nätet i Vimmerby och det har kommunfullmäktige beslutat i en IT-infrastrukturplan som antogs år 2012. 


Bredbandsutbyggnad i Vimmerby kommun 2013 - 2017

Vimmerby kommun har tagit beslut om stamnätssträckor som strategiskt kommer att förse landsbygd och tätort med möjlighet till stabil och framtidssäkrad bredbandskommunikation. Till dessa stamnät kommer accessnät (områdesnät) att anslutas. Status på de projekt som är påbörjade kommer redovisas på denna projekthemsida.

Planerad utbyggnad

Projekt som är planerade och ännu inte påbörjade finns beskrivna i Handlingsplan 2.0.

 

Stadsnät

Ett stadsnät är ett bredbandsnät som är lokalt etablerat, vanligen inom en kommun. Övervägande byggs stadsnäten baserat på fiberoptik, dvs. infrastruktur för bredband med mycket hög kapacitet och lång livslängd.

Stadsnäten är i regel så kallade öppna nät, vilket innebär att olika marknadsaktörer kan använda stadsnäten på konkurrensneutrala villkor. Detta har skapat helt nya förutsättningar för utbyggnad i glesbygd och skapat möjligheter för nya aktörer att etableras sig via stadsnäten. Detta gör Sverige unikt!

 

Vad är ett öppet nät?

Ett öppet nät är frihet. Det är ett öppet supernät för alla. Nästa nivå av bredband. Det är redan här och levererar snabb Internet, bredbands-tv och telefoni. Det är bara början på en ny era med utveckling av digitala tjänster som företag och hushåll vill ha.

Du är kung i nätet

I det öppna nätet är det ingen operatör eller nätägare som bestämmer vad du ska få tillgång till. Här råder fri konkurrens och alla tjänsteleverantörer konkurrerar på lika villkor. Du har full valfrihet att välja de tjänster du vill ha utan att bli inlåst. Du har t.ex. tillgång till många olika Internettjänster från ett flertal leverantörer och kan byta när du vill.

Marknadsmässiga priser och hög prestanda

Konkurrens höjer kvaliteten och pressar priser. Utbudet och valfriheten blir större i öppna nät. Du kan redan idag välja Internet med hastigheter upp till 1000/1000 Mbps. Pakettjänster med Internet Telefoni och TV kommer finnas redan från start.
 

Slutna nät

Det kan verka intressant att köpa vad som verkar vara en billig tjänst från en leverantör. Men det finns inga gratismåltider, tyvärr.

Att gräva och ansluta en fastighet och bygga ett fastighetsnät kostar rätt stora pengar. Både tid, planering, maskiner, teknik och människor. En anslutning kan inte vara gratis, om man inte tar igen det på något annat, förstås. Gungor och karuseller.

Inte så bra affär

En fastighetsägare som skaffar en billig anslutning, eller t o m en gratis anslutning och fastighetsnät tror att han gjort en bra affär. Det har han naturligtvis inte. Operatören har låst in honom och tar igen pengarna på att binda upp både fastighetsägaren och de boende i en affärsmodell där operatören har monopol och full kontroll under ett antal år.

Dålig trygghet

Operatören är trygg och behöver inte anstränga sig för att hålla en hög kvalitet på tjänsterna eller en bra kundsupport. Kunderna sitter ju fast och operatören är kungen i nätet.

De boende har ingen möjlighet att välja eller påverka. De kan inte byta till ett annat nät eller andra tjänster om de är missnöjda. Fastigheten är inlåst, samtidigt som nya och spännande tjänster på marknaden är utlåsta. Och vad händer om operatören försvinner? Hur framtidssäker är lösningen? Vem äger nätet?

Fler och fler revolterar mot den här affärsmodellen. En del s k monopolleverantörer har börjat med alternativa tjänster för att ge sken av att det finns valfrihet i nätet. Men det är fortfarande på operatörens villkor och fastigheten är fortfarande inlåst.

Det som verkade billigt blev i själva verket dyrt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar