onsdag 9 juli 2014

Värdkommun?

Jag läser idag i Vimmerby tidning att Kinda kommun är värdkommun för kommunalförbundet ITSAM vilket skulle innebära att Kinda kommun har ansvaret att anställa medarbetarna på ITSAM. Så är inte fallet utan ITSAM har anställningsanvsaret själva då ett kommunalförbund i juridisk mening är en egen kommun. 

Vad gäller gemensam nämnd som Vimmerby och Hultsfred har inom miljö-och byggområdet så har det skrivits ett samverkansavtal där man utsett Hultsfred till värdkommun för samverkan vilket innebär att Hultsfrds kommun är anställningskommun. 

Här kan Du läsa mer om olika samverkansformer mellan kommuner. http://www.skl.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=accea1c5-87ba-4b53-a632-4233e0ff4f1a&OwnerType=0&PropertyName=EmbeddedFile_aa35d54c-6d28-4a2e-8035-3a1d1f90085d&FileName=Bilaga+03+-+Juridiska+aspekter+på+samverkan+-+version+1.0.pdf&Attachment=True

Här står att läsa vad en värdkommun är http://www.kommunerna.net/sv/sakkunnigtjanster/juridik/forvaltningsjuridik/samarbete/vardkommun/Sidor/default.aspx

Vad gäller olika samarbeten som Vimmerby kommun har så är det intressant att fundera över hur samverkan påverkar demokrati och delaktighet när samverkan blir mer frekvent mellan olika kommuner. Det är oerhört viktigt att demokratin beaktas när man bygger samverkan mellan kommuner. Hur ska delaktigheten tillgodoses och enligt SKL är det transparens i samverkan som krävs för att säkerställa att demokratin inte försämras när kommuner samverkar i olika konstellationer. 

Som jag ser det är det just transparens som har saknats i ITSAM under Alberto Necovskis ledning och nu under Susanne Korduners ledning är det just den delen som fokuserats på, vad jag har förstått. Förtroendet skadas om inte delaktigheten och transparensen är tillräcklig för de kommuner som samverkar. 

Jag hoppas verkligen att ITSAM kommer tillrätta med sin organisation och alla de styrdokument som saknats för att kommunalförbundet ska fungera som det är tänkt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar