onsdag 2 juli 2014

Trygghetsboende

http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/59232/1/88/

Tomas Holgersson hänvisar i sin debattartikel om trygghetsboende till centerpartiets motion om att bygga ut Granen. Tyvärr tog det mindre än en månad att avslå denna motion. Hade den bifallits så hade det funnits en utredning om hur man kan bygga till ett antal lägenheter till Granen. Riksbyggen eller annan entreprenör skulle sedan i konkurrens kunna ha byggt det efterlängtade trygghetsboendet i Vimmerby. Det står inte i andra attsatsen vem som ska bygga, då kommunens investeringar just nu är så många så skuldsättningen blir svår att öka.  Centerpartiets motion är konkret närodlad politik. Nu drar M och S denna fråga i långbänk där den viktigaste diskussionen rör åldersgränsen och inte handlingskraft. Motionen lyder så här : 

SKAPA fler "Trygga boenden"

Frågan om så kallat Trygghetsboende för äldre är alltid aktuell. Även om vår kommun är relativt väl tillgodosedd med moderna, lättillgängliga lägenheter, ofta med tillgång till gemensamhetsutrymmen för måltider och annan samvaro, är behovet ökande.

Ett sådant boende ger förutom trygghet och bekvämlighet för äldre även en avsevärd kostnadsminskning för kommunen. Dels beroende på att behovet av betydligt dyrare vård- och omsorgsboende skjuts fram åtskilliga år, dels att de hemtjänstinsatser som ofta behövs kan utföras rationellare och därmed billigare.

Det är därför rimligt att kommunen som har kostnadsfördelar av byggnationen av ett " tryggt boende" också bygger detsamma. Det kommunägda boendet på Granen är mycket efterfrågat och ett utökat antal lägenheter där skulle ha goda möjligheter att bli uthyrda. En fördel med byggnation på den platsen är möjligheten att utnyttja en del befintliga lokaler. Möjligen finns andra befintliga boenden som också skulle vara lämpliga för dylik utbyggnad för att skapa fler ”Trygga Boenden” i Vimmerby kommun.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi

att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utreda en utökning av antalet lägenheter på Granen och

att kommunstyrelsen om så visar sig möjligt vid lämplig tidpunkt framlägger ett förslag på sådan byggnation till fullmäktige.

Slut på motionen. I januari 2014 förslog kommunalrådet en försäljning av Granen. Vad har gjorts för att förverkliga den iden? 

http://www.linkopingstidning.se/article/view/56370/

Den försäljningen stöttar Centerpartiet fullt ut, bara det händer något med denna fråga och diskussionen om åldergräns upphör till förmån för handlingskraft. Det vore bra för Vimmerby kommun och bäst för oss som bor här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar