fredag 6 juni 2014

Sveriges nationaldag firas på Näs i eftermiddag

http://www.nationaldagen.se/nationaldagen/

"Nationaldagen, eller det svenska folkets födelsedag, firas den 6:e juni, lagom till att syrenerna blommat och landet klätt sig i sommarskrud.

Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Sveriges nationaldag är dagen då vi firar dessa värden, hälsar nya medborgare välkomna och hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.

Hur firar jag nationaldagen?

Sedan 2005 firas Nationaldagen som en arbetsfri helgdag. Hur man väljer att fira nationaldagen är upp till var och en. De flesta kommuner anordnar olika typer av lokala evenemang och festligheter. Många kommuner har också en särskild ceremoni för att välkomna nya svenska medborgare."

Rikskomitten för nationaldagen beskriver varför vi firar nationaldagen och regler för hur svenska flaggan ska användas mm. Intressant läsning och kommittén leds av riksdagens talman Per Westerberg. Många organisationer är med i denna rikskomitte som har till uppgift att arbeta med och värna nationaldagen. 

Varmt välkomna att delta i nationaldagsfirandet i Vimmerby idag. Delta i paraden eller kom direkt till Astrid Lindgrens Näs klockan tre. 

Samling vid Kulturskolan/Tullportsteatern på Drottninggatan klockan halv tre. Därefter parad till Vimmerby musikkårs taktfasta spelande och drillflickornas drillande. Svenska flaggor delas ut till alla som vill ha. 

Peter Göransson håller nationaldagstalet och jag hälsar de 65 nya medborgarna välkomna samt delar ut fanor och flaggor till de föreningar som ansökt om en sådan. Flera körer kommer att medverka. Den nya scenen i caféet ska användas idag och lite nya placering av fanbärarna kommer det att bli. Det ska bli spännande att delta i min nya roll som kommunfullmäktiges ordförande. 

Kom i tid! Det kan bli lite trångt i den ombyggda miljön på Astrid Lindgrens Näs. Varmt välkomna alla! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar