onsdag 25 juni 2014

Miljöpriset går till Carcus i Vimmerby

Centerpartiet i Vimmerbys miljöpris tilldelades Åke Birgersson och Magnus Palmgård på Världsmiljödagen 2014. Med känsla för det förnybara gör man denna satsning då man oförtrutet visar mod och företagsamhet och satsar på solel när elpriset för tillfället är olyckligt lågt för den som vill producera förnybar el. Återbetalningstiden skulle vara mycket bättre med ett litet högre elpris. Detta är en långsiktig investering och med tanke på att elpriset snabbt kan förändras så blir fastigheter som kan bli mer självförsörjande på energi mycket mer ekonomiskt hållbara. Centerpartiet vill stödja och uppmuntra Carcus som går före och visar vägen till omställning av vårt energisystem. Ett paradigmskifte brukar solelproducentenTomas Holgersson kalla det när han beskriver visionen om mer närproducerad och härproducerad energi som både producerar och förbrukas lokalt med minimala överföringsförluster. El motsvarande ett helt kärnkraftverks årsproduktion förloras nämligen på vägen mellan Norrlands vattenkraftsproduktion till södra Sveriges förbrukning. Småskalig närproducerad elproduktion är därför intressant och vår infrastruktur-och energiminister Anna-Karin Hatt jobbar hårt för att det ska bli bättre förutsättningar för det småskaliga och förnybara. Det finns dock många motkrafter och problem. Nettodebiteringen blev inte möjlig och skattereduktion för förnybar el som togs fram som ett alternativ till nettodebiteringen har haft många turer under senare tid. Oförtrutet kämpar Anna Karin Hatt vidare och jag önskar henne framgång med arbetet för det förnybaras förutsättningar. 

Nu önskar jag att Vimmerby kommun projekterar solel på äldreboendet som Centerpartiet har motionerat om samt inventerar vilka tak som kommunens fastigheter kan bygga solel på och skrider till verket med att investera de tre miljoner som finns i investeringsbudgeten för solel. Det lyckades jag få en enig kommunstyrelse att lyfta in i investeringsbudgeten under kommande treårsperiod. Men för att det ska bli investerat krävs påtryckning, projektering ansvar mod och fantasi. 

Komplement med två laddstationer för elbilar vid äldreboendet borde vara perfekt och det borde finnas finansieringslösningar till ett så komplett förslag som att satsa på solel, laddstationer och elbilar till hemtjänsten i Vimmerby. Strukturfonder och regionförbund kanske kan hjälpa till. Tror att det får bli en skrivelse om det snarast. Ladda Vimmerby som ägde rum den 17 juni och som finns refererat i dagens Vimmerby tidning och i Radio Kalmar lockade många att testköra Engströms elbil. VW E-up. Den var riktigt bra, tycker jag. Körglädje och snabbhet i stadstrafik kännetecknade min upplevelse. Forskare Christofer Sundströms föreläsning gjorde mig och många fler inkörda på vilket spår som gäller för framtidens transporter . 

Helena Strömblad som är reporter på Radio Kalmar har förstått det hela med med betydelsen av framtidens fossilfria transporter vilket märktes i intervjun med energirådgivare Emma Lindberg . Drygt 1.17 in i programmet kan ni lyssna på den tio minuter innehållsrika intervjun om elbilar. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/381427?programid=4301





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar